obrazložio odluku

Talijanski ministar: Obvezni testovi za Covid-19 na granicama nisu neprijateljstvo

02.09.2020 u 23:01

Bionic
Reading

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza je u srijedu, obrazlažući odluku o obaveznom testiranju na koronavirus u Italiji za one koji dolaze iz Hrvatske, Španjolske, Grčke i s Malte, naglasio da to ne predstavlja neprijateljski čin nego nastojanje da se poveća sigurnost.

"Kada uvodimo mjeru snažnijeg nadzora na granicama ili kod dolazaka u našu zemlju, ne radimo ništa nerijateljski već je to djelovanje na povećanju sigurnosti. Naš prijedlog, kao talijanske vlade, koji ćemo iznijeti na sastanku ministara zdravstva EU-a je da se napravi mehanizam reciprociteta među zemljama, kako bi se iz razgovora isključile dvojbe o neprijateljstvu, kako se to ponekad tumači", rekao je u talijanskom senatu Speranza glede mjere obaveznog testirannja na koronavirus za osobe koje dolaze iz Španjolske, Grčke, Hrvatske i s Malte.

"Kako ne bi riskirali dodatno smanjenje moblnosti među zemljama, čini nam se ispravna zamisao o testiranju u glavnim zračnim lukama kontinenta", objasnio je i ocijenio da je to "prijedlog u duhu suradnje i inkulzivnosti koji može donijeti rezultate", prenosi talijanska novinska agencija ANSA.