DON QUIJOTE SE PRESELIO NA JUG

Talijanski gradić kreće u desant na rejtinške agencije

12.08.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Iako se čini da svjetske ekonomije tapkaju na prstima oko najvećih rejtinških agencija poput Moody'sa i Standard & Poor'sa, u talijanskom gradiću Traniju nemaju problema s najvećim arbitrima tržišta. Lokalni sud namjerava pokrenuti postupak protiv S&P-a zbog neutemeljenog rušenja ugleda Italije

Živopisan gradić Trani na jugoistočnoj obali Italije zadnji je puta sudjelovao u svjetskoj ekonomiji valjda za vrijeme križarskih ratova. Danas je idealno mjesto za vino, masline i smokve, nešto manje za trgovinu novcem, no nema veze – lokalni sudac je pokrenuo istragu protiv jedne od najvećih agencija za kreditni rejting zemalja Standard & Poor's koja je stavila Italiju na promatranje za eventualnu kreditnu degradaciju. Obrazloženje: riječ je o uroti protiv talijanske burze, navodi Wall Street Journal

Istraga zasad uključuje razmatranje agencijskog koda ponašanja, analiza dokumenata s burze i nalog za zaplijenu materijala iz milanskih ureda Moody'sa i S&P-a. Iz agencija pak javljaju da je istraga bez ikakve osnove, dok zajednica ekonomista čitavu stvar drži donkihotovski smiješnom.

'Istraga je čista budalaština', kaže profesor Roberto Perotti s Milanskog sveučilišta te dodaje da je na djelu tipična talijanska paranoja o konspiraciji. 'Umjesto da se gledaju stvarni problemi i pokušaju se riješiti, bacamo odgovornost na zamišljene urote i agencije', zaključuje.

Tužitelji iz Tranija pak uzvraćaju da su informacije s kojima barataju rejtinške agencije polovično, a gdjekada i potpuno netočne. 'Stvar se svodi na manipulaciju tržištem koja ima štetne posljedice na globalnu ekonomiju', veli jedan od njih i servira lopticu na volej političkoj eliti koja bi već davno isplivala sa sličnim argumentom, samo da joj nije okrnjen kredibilitet.

No, kredibilitet je itekako narušen i u slučaju talijanskog sudstva. Mnogi se još živo sjećaju Antonija di Pietra koji se kao pravnik proslavio slučajevima protiv korupcije samo da bi zasjeo u sabor i udobno se smjestio s drugu stranu barikada. Sudačka stolica kao prilika za ulaz u političke vode na velika vrata, kod mnogih Talijana izaziva skepsu prema objektivnosti i neutralnosti pravnog sustava. Upliv mafije da ne spominjemo.

Inače, Moody's je najavio eventualnu degradaciju talijanskog kreditnog rejtinga s trenutačne ocjene Aa2, zbog prevelike izloženosti njihovih banaka u Grčkog. S&P's im daje tek A+ zbog, kako navode, visokog javnog duga i tvrdoglavo sporog rasta. Temeljem istih, Italija danas posuđuje novac po najvišoj cijeni otkada je članica Europske unije.

Eventualnim tužbama tu nije kraj. U Francuskoj je na agencije navalio nešto jači igrač – nacionalna bankovna federacija. Reuters prenosi kako razmatraju legalni postupak protiv pojedinaca koji šire crne glasine o pariškoj financijskoj perspektivi na tržištu. Dionice francuskih banaka su uslijed toga pale početkom tjedna. Razlog poznat: preveliki udio grčkog duga u portfelju. U akciju je stupio i njihov regulator tržišta AMF koji je zabranio kratkoročnu prodaju dionica jedanaestero financijskih subjekata na burzi, među njima i najvećih francuskih banaka.