A ŠTO RADI HRVATSKA?

Talijanske smetnje postaju neizdržive

08.02.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Nevolje Istrana s prijemom programa nacionalnih televizija, koje su zbog ometanja talijanskih odašiljača nastale početkom prosinca prošle godine, još uvijek traju. Osim stanovnika s područja Buja, Umaga, Novigrada, Poreča i Rovinja, na smetnje se u zadnjih nekoliko dana žele i pojedini Puljani

HAKOM je prošlog mjeseca od tvrtke Odašiljači i veze zatražio odobrenje privremenog uvrštenja programa javne televizije i u regionalni multipleks D, predviđen za istarsko područje, kako bi se osigurao prijem prvog i drugog programa HRT-a većem broju stanovnika, budući da su signali talijanskih odašiljača i dalje ometali digitalni prijem hrvatskih televizijskih programa na 28. i 53. kanalu.

Naime, osim 28. i 53. kanala, zbog nelegalnih talijanskih odašiljača Istranima je privremeno otvoren i 68. kanal, no uključivanjem novih talijanskih odašiljača smetanje u prijemu programa ponovno su se pojavljivale na svim kanalima predviđenim za Istru.

Otvaranjem i 29. kanala, Istrani su tako opet krenuli u akciju reprogramiranja svojih prijemnika i okretanja antena, no kako nam veli jedan porečki serviser, situacija je od kuće do kuće različita, što ovisi ne samo o usmjeravanju antena, nego i o konfiguraciji tla, pa čak i visini kuće, tako da neki građani imaju, a neki uopće nemaju prijem naših programa. No, s toplijim vremenom ponovno su se pojavile izrazite smetnje.

U znak protesta, mnogi Istrani su privremeno čak prestali plaćati RTV pretplatu, što nikako nije preporučljivo, budući da je riječ o zakonski propisanoj obavezi.
Predsjednik udruge Telekom Đuro Lubura, pak, ističe da je država propisala plaćanje RTV naknade i stoga svojim građanima mora jamčiti neometano gledanje hrvatskih televizijskih programa.

'Važno je napomenuti da je digitalizacija u Italiji tek započela, pa je gotovo sigurno da će uskoro cijeli priobalni pojas Hrvatske, od Istre do Konavala, imati smetnje koje će veliki broj građana onemogućiti u gledanju hrvatskih televizijskih programa.

Tijekom ljetnih mjeseci, zbog boljeg rasprostiranja signala iz Italije, problem će biti još izraženiji', upozoravaju iz udruge Telekom koja se zalaže da se od telekomunikacijskih operatera zatraži ponuda za pakete IP televizije i satelitske televizije koji bi uključivali samo televizijske programe koji se emitiraju u zemaljskoj digitalnoj televizijskoj mreži te građanima koji imaju smetnje u digitalnom prijemu omogući potpuno besplatno korištenje.