Afganistan

Talibani osudili američki napad dronom, pripremaju novu vladu

28.08.2021 u 21:07

Bionic
Reading

Talibani su u subotu osudili američki napad bespilotnom letjelicom, na ciljeve džihadističke Islamske države ocijenivši da su oni trebali o tome biti obaviješteni i da je to "napad na afganistanski teritorij"

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid rekao je da bi talibani trebali preuzeti potpunu kontrolu nad zračnom lukom u Kabulu vrlo brzo, kada se američke snage povuku te da će idućih dana objaviti sastav nove vlade.

Rekao je da su već odabrali ljude koji će preuzeti ključne institucije uključivo ministarstvo javnog zdravlja te obrazovanja i guvernera središnje banke.

Glasnogovornik je rekao da talibani očekuju brzo smirivanje stanja nakon ozbiljnih gospodarskih teškoća koje su pogodile afganistansku valutu.

Mujahid je osudio američki napad dronom noću na mete Islamske države rekavši da je taj napad kojim je SAD odgovorio na samoubilački atentat u četvrtak na zračnu luk "mjasanm napad na afganistanski teritorij".

Međutim, talibanski glasnogovornik pozvao je Sjedinjene Dražve i zapadne nacije da održe diplomatske odnose s njima kada se povuku iz Afganistana.

U toj zemlji raste ogorčenje zbog teške gospodarske situacij izazvane padom valute i rastom cijena hrane.

Ujedinjeni narodi već su ranije ovaj tjedan upozorili da Afganinstanu prijeti humanitarna katastrofa zbog rata i jer je velik dio zemlje suočen sa sušom.

  • +16
Talibani preuzimaju vlast u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Afganistansko gospodrastvo uništeno je četirima desetljećioma rata no sada mu pri8jeti i gubitak milijarda dolara strane pomoći jer se iz zemlje povlače zapadne veleposlanstva.

Mujahid je rekao da će gospodarske teškoće proći kada kada se uspostavi nova vlada.

Pad vrijednost afganistanske valute je privremen i razlog je što se sada stanje promijenilo no to će biti normalno kada vlada profunkcionira", rekao je,.