puna kontrola

Bandov o situaciji u Afganistanu: Talibani nastoje izbrusiti svoj imidž, možemo očekivati da u novu Vlade uključe i žene

28.08.2021 u 13:28

Bionic
Reading

'Mediji izvještavaju da su Talibani preuzeli Agfanistan, to zapravo nije u potpunosti točno. Oni su prošli kroz Afganistan kao prostori i došli u Kabul, ali nemaju punu kontrolu nad cijelom zemljom. Vidjet ćemo u idućim mjesecima tko će i kako upravljati zemljom i koju kontrolu tu možete imati', analizira situaciju u Afganistanu prof.dr. Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu

Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu napominje kako je i dosadašnja država upravljala sa svojim sustavom, ali toliko krhko da se bez američke i zapadne pomoći nisu uspjeli održati.

'Ono što je ključno, nemamo jasnu situaciju ni tko predstavlja Afganistan. Talibani nisu dobili izbore, o tome se ne razgovara. Ne zna se točno tko predstavlja narod. Nismo sigurni tko je nadležan i kako će to funkcionirati. Protuustavnim procesom imamo naznake nove vlasti. Međunarodna zajednica ih može priznati ili ignorirati. Morat će dokazati da oni jesu vlast i da mogu spriječiti, primjerice, ISIS koji im je konkurencija. Moraju dokazati da su stvarna vlast. Predsjednik je pobjegao, imamo potpredsjednika koji se proglasio pobjednikom.

Potpredsjednik pale afganistanske vlade, Amrullah Saleh bio je voditelj afganistanske sigurnosne službe, možemo očkivati da ima dobru kontrolu i da pretendira na čelne funkcije neke buduće vlade', objasnio je situaciju u Afganistanu prof.dr. Goran Bandov gostujući na N1 Televiziji.

Dodao je kako u slučaju kada dolazimo do puča kao što je u Afganistanu bio oružani puč, treba doći do međunarodnog priznanja. 

'Moramo znati da je Kina prvi susjed i naravno važno im je što će se događati na granici i da ne bi Afganistan, a to je bitno i Rusiji, bio plodno tlo za neke ekstremistične skupine koje bi mogle djelovati na njihovom teriroriju ili u susjednim državama', rekao je. 

Bandov ističe kako prava žena unutar šerijata ne bi na zapadu mogli definirati kao prava dok iz njihova aspekta to jesu prava. Ističe kako talibani nastoje izbrusiti svoj imidž koji je nepopularan u zapadnim medijima i društvu te da imaju podršku u afganistanskom društvu i, primjerice, Pakistanu. 

'Talibani su učinili korak u smjeru društvenih mreža kao što ih koriste svi koji se žele brendirati. Čini mi se mudro ako nastave brusiti svoj imidž ako uključe u novu Vladu žene. To je nešto što možemo očekivati. To nije dovoljan korak naprijed za zapad', rekao je Bandov ističući kako će možda biti moguće putovati, ali neće intelektualna elita neće moći odlaziti van što je najavio i talibanski glasnogovornik. 

'U Katar je otišla grupa mladih žena koja se bavi robotikom. Na taj potez Talibani su rekli da ljude koji im trebaju za društvo, sve će učiniti da ih zadrže. Jedan od načina je da ih ne pustite uopće van', smatra Bandov.