ZA PETORICU IZ GUANTANAMA

Talibani oslobodili Amerikanca nakon pet godina zatočeništva

31.05.2014 u 21:47

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su objavile u subotu da je oslobođen jedan američki zatvorenik koji je bio zatočen u Afganistanu pet godina, u zamjenu za prebacivanje petorice zatvorenika iz Guantanama u Katar.

U priopćenju američkog predsjednika Baracka Obame navodi se da je američki narod sretan što će uskoro dočekati vodnika Bowe Bergdahla, kojeg su talibani pet godina držali u zatočeništvu.

U priopćenju se također ističe zahvalost emiru Katara koji je pomogao u oslobađanju američkog vojnika.

Američki ministar obrane Chuck Hagel je nekoliko minuta kasnije objavio da će petorica zatvorenika iz Guantanama uskoro biti oslobođena. Čelnik Pentagona je objasnio da je informirao Kongres o odluci prebacivanja petorice zatvorenika iz Guantanama u Katar i nije izrijekom utvrdio izravnu vezu između ta dva istovremeno objavljena događaja.

Američki državni tajnik John Kerry u priopćenju je zahvalio katarskoj vladi i posebice emiru šeiku Tamim Ben Hamad Al Thaniju na njegovoj ulozi u povratku vodnika Bergdahala u domovinu.

Vodnik Bergdahl uhićen je 30. lipnja 2009. u Afganistanu, a talibani su objavili nekoliko video snimaka kojima su dokazivali da je živ.