razmjena zarobljenika

Talibani odbili ponudu afganistanskog predsjednika za ramazansko primirje

24.04.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Talibani su u četvrtak navečer odbili ponudu predsjednika Ašrafa Ganija za primirje u vrijeme ramazana koji je u petak počeo u Afganistanu, gdje se ratuje već 40 godina

'Dok je život tisuća zarobljenika ugrožen zbog koronavirusa (...) tražiti primirje nije razumno ni uvjerljivo', napisao je na Twitteru glasnogovornik pobunjenika Suhail Šahin, optužujući vladu za 'opstrukciju mirovnog procesa'.

Snažna napetost već tjednima vlada između Kabula i pobunjenika zbog razmjene 5.000 talibanskih zarobljenika za 1.000 afganistanskih vojnika, što je glavna točka ugovora što su ga krajem veljače potpisali Washington i pobunjenici ali ga afganistanske vlasti nisu ratificirale.

Sjedinjene Države su u tom tekstu obećale da će povući vojsku iz Afganistana za 14 mjeseci uz uvjet da talibani poštuju sigurnosne obveze i počnu 'međuafganistanske' pregovore o budućnosti zemlje.

No talibani su nastavili napade na afganistansku vojsku diljem zemlje.

Ipak, u prigodi potpisivanja ugovora u Dohi s Amerikancima poštovali su devetodnevni djelomični prekid vatre od 22. veljače do 2. ožujka.