KEVIN KüHNERT

Talent koji obećava ili kamikaza: Tko je mladac u čijim je rukama sudbina kancelarke Merkel?

14.02.2018 u 21:34

Bionic
Reading

Prošloga tjedna pregovori o velikoj koaliciji u Njemačkoj gotovo su završeni, no konačni dogovor još nije postignut. Ključ dogovora, smatraju njemački mediji, u rukama je čelnika mladeži SPD-a Kevina Kühnerta, kojega mnogi opisuju kao političara dječjeg lica koji bi mogao riješiti sudbinu Angele Merkel. Tako je za neke najtalentiraniji njemački političar nakon Gerharda Schrödera, a neistomišljenici ga nazivaju socijaldemokratom - kamikazom

Ovaj 28-godišnji student iz Berlina vođa je pokreta #NoGroKo, što je skraćenica za 'ne velikoj koaliciji', a čiji je cilj spriječiti koaliciju konzervativaca i socijaldemokrata, čime bi se okončao najduži mandat jednog od europskih političara, onog kancelarke Angele Merkel.

Kühnert smatra kako je velika koalicija katastrofa za njegovu stranku, a svoja mišljenja o suradnji CDU-a i SPD-a gotovo svakodnevno dijeli s mnogobrojnim pratiteljima na društvenoj mreži. Tako je ovih dana, nakon što je još aktualna kancelarka ključne ministarske resore prepustila SPD-u, među kojima su financije i vanjski poslovi, izjavio kako je zgrožen postizbornim dogovorom, dok su istodobno njegove stranačke kolege bile oduševljene podjelom ministarstava.

'Vjerujem kako bi bilo vrlo opasno da SPD ponovo uđe u koaliciju s konzervativcima. Jasno je kako su financije ključni resor u svakom kabinetu, no kancelarka je i dalje iz Kršćansko-demokratske stranke i niti jedna odluka, koju ona ili njezini ministri ne budu željeli prihvatiti, neće proći', mišljenja je Kühnert, političar koji se pojavio na uzavreloj njemačkoj političkoj sceni odmah nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji.

Politički uzor Otto Wels

Podsjetimo, ta koalicija koju su činili Zeleni, Slobodni demokrati (FDP) i konzervativni savez CDU-CSU, neslavno je propala prošlog mjeseca nakon nemogućnosti dogovora. Čelnik SPD-a Martin Schulz, koji je prvotno zbog loših izbornih rezultata odbijao koaliciju i najavio odlazak u oporbu, vrlo brzo je 'promijenio ploču' te je kazao kako je njegova stranka spremna na pregovore.

Schulzova odluka naišla je na Kühnertovo neodobravanje te je odmah sasjekao odluku šefa stranke ističući kako je koalicija velika greška. Takav stav donio mu je ogromnu popularnost kod tradicionalnih SPD-ovih birača, a mnogi ga već vide na čelu stranke, osobito oni koji naginju krajnjoj ljevici i koji su zabrinuti zbog uspona krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD).

Tog je svjestan i sam Kühnert te se u svojem uredu diči portretom Otta Welsa, vođe SPD-a koji se 1933. godine suprotstavio nacistima u Reichastagu, a sam je mišljenja kako bi njegova stranka trebala biti glavna oporba u Bundestagu, a ne notorni AfD.

  • +3
Kevin Kuehnert Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kühnert je dodatne simpatije izvornih socijaldemokrata dobio na stranačkoj konvenciji u Bonnu prošlog mjeseca, kad je u svojem govoru ukazao na zamke moguće velike koalicije, zaključivši kako su iscrpljene sve nekadašnje poveznice SDP-a i CDU-a te kako su stigla nova vremena u kojima nema mjesta za političke sentimentalnosti.

Nakon govora političke zvijezde u usponu stranci se pridružilo čak 25.000 novih članova, zbog čega Kühnert ne krije oduševljenje.

Ime kao sudbina 

Oduševljenje je obostrano, osobito među mladima koji u njemu vide sebi ravnog. Političar se naime vrlo ležerno odijeva i njeguje uličnu modu, a često ga se može vidjeti na nogometnim utakmicama te curling turnirima. Vrlo je pristupačan i ne odbija nikoga, iako je velik broj onih koji žele imati selfie s mladićem koji bi mogao zapečatiti sudbinu najmoćnije političarke na svijetu.

Zanimljivo, ime je dobio po engleskom nogometašu Kevinu Keeganu koji je potkraj 70-ih i početkom 80-ih igrao za hamburški HSV, a i sam je pasionirani ljubitelj nogometa i tenisa. Politički protivnici često mu spočitavaju kako je dobio ime po glavnom liku serijala 'Sam u kući', koji je predmet ismijavanja, no njega to ne brine.

Štoviše, o njegovoj popularnosti ponajviše govori to kako je ovih dana jedna od najpopularnijih pjesama u Njemačkoj ona nazvana 'Kevins' skupine Pigor & Eichorn iz 2008. godine, u kojoj se poprilično proročanski pitaju kad će doći vrijeme da na mjesto kancelara zasjedne netko po imenu Kevin.

Prije Kühnertova ulaska u politiku pojavila se proročanska pjesma o Kevinu kao kancelaru Izvor: Društvene mreže / Autor: Mediatheke