NAPADAČI ZASAD NEPOZNATI

Talačka kriza u diplomatskoj četvrti u Bangladešu, 1 osoba mrtva, 30-ak ranjenih

01.07.2016 u 23:07

Bionic
Reading

Naoružani napadači napali su diplomatsku četvrt u glavnom gradu Bangladeša, Dhaki, u petak, a osim što su uzeli taoce, prema prvim informacijama, jedna osoba je ubijena, a ranjeno ih je više od 30, javlja Dhaka Tribune. Američki State Department objavio je da su svi američki diplomati na sigurnom, a zasad nema informacija o identitetu napadača premda su Islamska država i Al-Qaeda ustvrdile da preuzimaju odgovornost

U trenutku napada u restoranu se nalazilo između 20 i 60 ljudi, a napadači, njih osam ili devet, prema prvim informacijama, uzeli su najmanje 20 taoca, ali točna brojka nije službeno potvrđena. Premda su Islamska država i Al-Qaeda ustvrdile kako preuzimaju odgovornost za napade, bangladeške vlasti ih demantiraju, javlja Reuters, i odgovornima smatraju dvije lokalne grupe islamskih militanata: Ansar-al-Islam i Jamaat-ul-Mujahideen.

Policija je objavila da su ranjena i dvojica policajaca kad su naoružani napadači zapucali u lokalnom restoranu u četvrti Gulshan, prenosi BBC dok Dhaka Tribune javlja da je treći policajac preminuo.



Među taocima se nalazi nekoliko stranaca, potvrdio je novinarima šef elitne jedinice specijalne bangladeške policije RAB Benazir Ahmed, javlja Reuters, dodavši kako rade na tome da talačka kriza završi što mirnije te je zamolio sve da ostanu mirni istaknuvši da nema potrebe za panikom. Naime, restoran je popularan među srednjom klasom i diplomatima, a policija je okružila napadače i zatvorila pristup tom području.


I Veleposlanstvo SAD-a u Dhaki objavilo je na Twitteru informacije o 'talačkoj krizi', a američki State Department je objavio da su svi američki diplomati na sigurnom.


Zasad se ne zna tko su napadači iako je policijski službenik za BBC kazao da se sumnja na islamske militante.



Bangladeš je pogođen nizom napada pri čemu su napadači dosad uglavnom koristili mačete, a ne vatreno oružje, a mete su sekularni blogeri, ateisti, intelektualci i pripadnici vjerskih manjina u ovoj uglavnom muslimanskoj zemlji sa 160 milijuna stanovnika. U tri godine ubijeno je više od 50 osoba, a napade se uglavnom pripisuje džihadističkim skupinama.