ČETVRTI DAN

Talačka kriza u Alžiru i dalje traje

19.01.2013 u 11:02

Bionic
Reading

Više od 20 stranaca još se nalazi zatočeno ili su nestali na području velikog plinskog postrojenja u alžirskoj pustinji u subotu, dva dana nakon što je alžirska vojska pokrenula prijepornu akciju spašavanja talaca

Otmica stranih i alžirskih radnika u plinskom postrojenju In Amenasu, jedna od najvećih međunarodnih talačkih kriza posljednjih desetljeća, u subotu je ušla u svoj četvrti dan. Islamisti koji stoje iza otmice povezuju se s al-Kaidom.

Broj i sudbina žrtava otmice još nisu utvrđeni, a alžirska vlada dužnosnike zapadnih zemalja drži podalje od mjesta sukoba.

Razna izvješća govore o ubijenih 12 do 30 talaca i ističu mogućnosti da se desecima još ne zna sudbina, uključujući Norvežane, Britance, Amerikance i Japance. U postrojenju je bilo i radnika iz Francuske, Irske, Rumunjske, s Filipina i drugih zemalja.

U petak navečer alžirska vojska imala je pod kontrolom sve smještajne barake i zgrade u In Amenasu, dok su se islamisti zabarikadirali u samom proizvodnom dijelu s nepoznatim brojem talaca.

Stotine alžirskih i zapadnih radnika nalazilo se u In Amenasu u srijedu ujutro u trenutku napada islamista koji tvrde da žele obustavu francuske vojne intrevencije u Maliju. Veliki dio ih je pobjegao u četvrtak, kada je alžirska vojska pokrenula svoju akciju, ali ih je nepoznat broj pritom i poginuo.

Čelnici Britanije, Japana, Norveške i ostalih zemalja čiji su sunarodnjaci u postrojenju gnjevni su i frustrirani što ih alžirska vlada nije unaprijed obavijestila o akciji i zbog zadržavanja informacija o njezinim posljedicama.

Alžirska vojska zasad je odustala od daljnjih napada i pokušava dogovoriti mirno rješenje krize s preostalim islamistima zabarikadiranim u proizvodnom dijelu In Amenasa, javila je alžirska novinska agencija u petak navečer pozivajući se na izvor u službi sigurnosti.