UNOSAN BIZNIS

Tajno bogatstvo neprofitnih udruga

12.03.2014 u 16:49

Bionic
Reading

50.900 udruga i 25.481 neprofitna organizacija 2012. raspolagale su nekretninama vrijednim 2,5 milijardi kuna i autima od 500 milijuna, a ostvarile su višak prihoda od 830 milijuna. Većinom se financiraju iz državnog proračuna, a kupuju dionice i daju kredite, otkriva tjednik Globus

Izvještavanje o utrošenim sredstvima bez dokumentacije, milijunska ulaganja u uređenja nekretnina, višemilijunske isplate za marketinške usluge bez ikakve specifikacije troškova – sve su to samo neke od nepravilnosti koje su poreznim nadzorom zatečene u poslovanju neprofitnih organizacija u 2012. godini.

Riječ je o primjerima nekih od najtajnijih poslovanja različitih udruga koje prema svojim statutima ne bi trebale stjecati profit, ali su u dugi niz godina na računima nagomilale pozamašne ušteđevine, oročene štednje, vlasništvo nad dionicama – i sve drugo što im nikako nije spadalo u opis djelovanja, ekskluzivno otkriva Globus pozivajući se na nekoliko izvora.

Osim vrijednih nekretnina, udruge i neprofitne organizacije u vlasništvu imaju i vozni park ukupne vrijednosti nešto malo iznad pola milijarde kuna. Na računima u bankama i blagajnama neke od njih imaju 798 milijuna kuna, od toga se 717 milijuna nalazi na računima u tuzemnim bankama.

Među udrugama s najvećim profitima spominju se, primjerice, Društvo prijatelja dubrovačke starine, GNK Dinamo, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, RK Zagreb, Hrvatski liječnički zbor, ZAPRAF, Hrvatski crveni križ, Hrvatski ferijalni i hostelski savez...