DON GRUBIŠIĆ

'Tajne službe su me pratile, ima ih i u Crkvi'

08.05.2013 u 12:57

Bionic
Reading

'Moj otac, brat i pet rođaka dali su živote u 2. svjetskom ratu za Hrvatsku. Nikada nisam surađivao s tajnim službama premda su me pratile i, na žalost, moram reći da su tajne službe prisutne i u Crkvi, odnosno crkvenim ljudima', REKAO JE DON Ivan Grubišić u intervjuu za Večernji list

Don Ivan Grubišić, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana i prije početka kampanje našao se na meti konkurenata. 'Predstavljamo novinu jer zaista želimo promijeniti smjer politike i organiziranja vlasti. Želimo smjenu i promjenu potrošenih kadrova. Koalicije s političkim strankama nema. Narod se do sada vodio strategijom birajmo manje zlo, ali manje zlo, kada dobije vlast, postaje veliko zlo. Tako smo se prevarili dosad birajući i HDZ i SDP', pojašnjava za Večernjak.

Ne namjerava sklapati niti postizborne koalicije iako ne isključuje suradnju na projektima od općeg dobra bez obzira koja ih stranka nudila. Tako mu se sviđaju ideje predsjednika HDSSD-a Hrvoja Tomasovića. Podržao bi i ideje HDZ-a iako je na njihovoj listi Luka Podrug iz HČSP-a, koji tvrdi da Grubišić prima plaću i mirovinu.

'Čuli smo da je bilo vrlo napeto kad se sastavljala lista HDZ-a, da su njihovi sateliti uvjetovali suradnju visokim mjestom. Luka Podrug će zbog te laži morati dokazati svoje tvrdnje na sudu', kazao je don Ivan. Tužbu je najavio i protiv Željka Kruma zbog tvrdnje da je 'Jugoslavenčina i da mrzim sve hrvatsko'.


'On ima imunitet kao saborski zastupnik, a dobio ga je preko HDZ-a. Kad se provede postupak za ukidanje imuniteta, pokrenut će se tužba. Kerum će trebati dokazati da sam ja Jugoslavenčina i da mrzim sve hrvatsko. Moj otac, brat i pet rođaka dali su živote u 2. svjetskom ratu za Hrvatsku. Nikada nisam surađivao s tajnim službama premda su me pratile i, na žalost, moram reći da su tajne službe prisutne i u Crkvi, odnosno crkvenim ljudima', tvrdi Grubišić.

Kaže kako je Crkva dopustila fra Duki da u Saboru brani boje HDZ-a bez sankcija.'Različito se tumači zakon koji kaže da se svećenik ne smije baviti stranačkom politikom, ali mu to nadbiskup može dopustiti ako su ugrožena opća ljudska prava i interesi Crkve. Kod nas je oboje došlo u pitanje. Vidimo gdje je narod, a ugrožena je i Crkva jer se vezala uz političku opciju polovica koje je u Remetincu, a polovica na optuženičkoj klupi. Ti s kojima navodno surađuje nisu dobri saveznici za poštenje i moralni dignitet koji bi Crkva trebala predstavljati', kaže.

Dodaje kako je protiv gradnje križa i podizanja spomenika Tuđmanu u predizbornoj kampanji te kako su njegove prednosti kao kandidata 'veliko životno iskustvo, kao svećenika i kao kulturnog i znanstvenog djelatnika'. 'Jedini sam čovjek u Hrvatskoj koji ima tri doktorata iz tri područja znanosti: društvenih, humanističkih i teoloških. Ponosan sam i na 50 godina svećeničke djelatnosti. Nevenka Bečić mi je rekla da imam previše godina. Bilo bi bolje da sam 15 godina mlađi, ali ni Crkva nije pogriješila kada je izabrala papu Franju', zaključuje.