Snažni vjetrovi

Tajfun Muifa poharao Kinu; otkazuju se letovi za Šangaj, evakuirani milijuni ljudi

15.09.2022 u 09:13

Bionic
Reading

Snažni vjetrovi i obilne kiše pogodili su u četvrtak istočnu obalu Kine, a tajfun Muifa izazvao je preventivnu evakuaciju više od milijun ljudi i otkazivanje letova u Šangaju

Međutim, vlasti nisu objavile smrt, ozljede ili veću štetu, dijelom i zato što su poduzete brojne preventivne mjere.

Muifa je najjači tajfun koji je pogodio Šangaj, najmnogoljudniji kineski grad s 25 milijuna ljudi, od 1949. godine, objavila je državna televizija CCTV.

Zbog rizika od poplave ili štete na domovima, preko 400.000 Šangajaca preventivno je evakuirano na sigurno, kao i 1,26 milijuna stanovnika susjedne obalne pokrajine Zhejiang (istok), navodi tv kanal.

Kineski mediji objavili su snimke pripadnika šangajske policije u fluorescentno žutim uniformama kako ide od vrata do vrata u starim četvrtima, pomažući u evakuaciji stanovnika i njihovu smještaju sportske dvorane.

Tajfun Muifa je udario na kopno u Šangaju u noći na četvrtak. Uprava dviju glavnih gradskih zračnih luka, Pudong i Hongqiao, već je u srijedu navečer najavila otkazivanje svih letova zbog približavanja tajfuna.

Ukupno je otkazano 665 letova iz metropole, objavio je CCTV.

Tajfun se nastavlja kretati prema sjeveru duž obale istočne Kine. Trenutno se nalazi u provinciji Jiangsu, sjeverno od Šangaja.

Njegova snaga "postupno će slabiti" s vjetrovima koji sada pušu samo "oko 90 km/h", objavila je nacionalna meteorološka služba.

sve osim nogometa