SVEMIRSKO ORUŽJE?

Tajanstveni vojni raketoplan ponovo u orbiti

06.03.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Eksperimentalni robotizirani raketoplan X37B, razvijen za američko ratno zrakoplovstvo, lansiran je u subotu navečer u tajanstvenu višemjesečnu misiju, koja je ponovo potakla nagađanja da SAD razvija svemirsko oružje

Bespilotna 'Orbitalna testna letjelica X37B', lansirana je u svemir na moćnoj raketi nosaču Atlas 5 iz Cape Canaverala na Floridi, izvijestio je u nedjelju američki tisak. Američka vojska neće biti jedina koja će pratiti let minijaturnog 'space shuttlea', dugačkog devet metara s rasponom krila od 4,5 metara.

Zabrinuti ruski i kineski dužnosnici postavljali su pitanja o američkim namjerama kada je prva verzija letjelice lansirana u travnju prošle godine. Zbog njegove tajne prirode, neki vojni analitičari su teoretizirali da bi X37B mogao biti preteča orbitalnog oružja, sposobnog za ispuštanje bombi ili onesposobljavanje stranih satelita u orbiti.

'To je misterij, jer ga ratno zrakoplovstvo okružuje potpunom šutnjom', izjavio je Brian Weeden, stručnjak za svemirsku sigurnost za list Detroit Free Press.

Dužnosnici ratnog zrakoplovstva ponudili su tek nekoliko pojedinosti o eksperimentalnoj letjelici, navodeći da ona omogućuje ispitivanja novih tehnologija, poput senzora za satelite i drugih komponenti.

X37B, koji je veličine manjeg autobusa, napaja se strujom iz solarnih kolektora, a može ostati u svemiru do 270 dana. Prvi mini raketoplan lansiran je iz Cape Canaverala u travnju 2010., a nakon 224 dana aterirao je na pistu zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji.

Letjelice X-37B izgrađene su u kalifornijskim pogonima tvrtke Boeing u Huntington Beachu, Seal Beachu i El Segundu.