KONTROVERZNI TALIJAN

Tajani na udaru europarlamentaraca zbog izjave o Mussoliniju

14.03.2019 u 12:59

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ponovno se našao na udaru kritika. Ovaj put zbog intervjua za milanski radijski show, u kojem je izjavio da je talijanski fašistički vođa Benito Mussolini učinio i neke pozitivne stvari za Italiju

Tajani je istaknuo da on nije fašist, niti je to ikada bio, ali i dodao kako je Mussolini sagradio ceste, mostove, zgrade te vratio mnoge dijelove Italije. Zatim se oglasio na Twitteru i napao kritičare poručivši im da manipuliraju onime što je navodno rekao vezano za fašizam.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP/S&D) napisao je na Twitteru da je Tajani izazvao bijes i prosvjede europarlamentaraca zbog izjave o Mussoliniju na početku plenarne sjednice te se njihovi zahtjevi kreću od isprike do poziva na ostavku.

Na Tajanijev novi ispad reagirao je Ivan Jakovčić (IDS/ALDE), kazavši da je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik Europskog parlamenta.

'Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija, kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata', kazao je eurozastupnik.

Jakovčić kaže da on, kao zastupnik u EP-u, ne može smijeniti Tajanija, ali da ga 'može smijeniti Europska pučka stranka, njegova politička grupacija'.

'Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla', ističe zastupnik IDS-a.

Smatra da unutrašnja politička borba u Italiji očito poprima takve razmjere 'da što si ekstremniji, to si simpatičniji'. Jakovčić poručuje da ga takvo stanje iznimno zabrinjava jer je Italija naš susjed i prijateljska zemlja.

'To što govori Tajani je prekrajanje povijesti. Jer pokušaje potalijančivanja u Istri Mussolini je činio prije nego što je ušao u koaliciju s Hitlerom i prije nego što je donio rasističke zakone. Dakle, i taj dio Tajanijevog govora je neistinit', rekao je Jakovčić.

  • +5
Antonio Tajani Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Zato od Tajanija očekujem da već jednom prestane s glorificiranjem fašizma i njegovom ostavštinom u Italiji i u svijetu', zaključuje Jakovčić.

Podsjetimo, nedavno je Tajani izazvao skandal, koji je izazvao buru nezadovoljstva u Hrvatskoj i Sloveniji, kada je na komemoraciji talijanskim žrtvama Drugog svjetskog rata uskliknuo 'Živjela talijanska Istra! Živjela talijanska Dalmacija', što se protumačilo kao svojatanje teritorija današnje Hrvatske i Slovenije.

Nakon pritisaka Tajani se na koncu ispričao zbog izjave kazavši da nije mislio ništa loše.