IZBORI U SRBIJI

Tadić sprema ostavku, ali želi ostati predsjednik

03.04.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas ili sutra će podnijeti ostavku ukoliko dobije čvrsta međunarodna jamstva da na Kosovu neće biti sukoba i novih napada na Srbe, nakon čega će 6. svibnja biti održani predsjednički izbori, prenosi u utorak beogradski dnevnik Blic, pozivajući se na neimenovani izvor blizak predsjedniku Tadiću

Prema riječima tog izvora, Tadić još nije donio konačnu odluku jer u slučaju nemira na Kosovu predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, koja bi bila vršiteljica dužnosti predsjednika države nakon što Tadić podnese ostavku, nema pun mandat za djelovanje.

Predsjednica srbijanskog parlamenta već je izrazila spremnost preuzeti dužnost predsjednika države, navevši kako ne očekuje da bi u razdoblju do konstituiranja nove vlasti bilo većih problema u funkcioniranju države.

Budu li održani i predsjednički izbori, uz Tadića su, po pisanju 'Blica', poznata još tri kandidata za predsjednika države.

To su, kako se navodi, predsjednik vodeće oporbene Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, koji je već dva puta od Tadića izgubio izbore za predsjednika države, predsjednik Socijalističke partije Srbije i glavni koalicijski partner Tadićeve Demokratske stranke Ivica Dačić, kao i predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Nakon što bi Tadić podnio ostavku, raspisivanje predsjedničkih izbora u nadležnosti je predsjednice parlamenta, a prema srbijanskom zakonu o izboru predsjednika, od dana raspisivanja izbora do dana glasovanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.

U Srbiji su za 6. svibnja raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Kosovski je parlament potom donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriju Kosova, a predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi nekoliko dana nakon toga izjavio je da će srbijanski izbori na teritoriju Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi u ponedjeljak je, u izjavi koju prenose beogradski mediji, ustvrdio kako kosovska policija ima plan za sprečavanje održavanja srbijanskih lokalnih izbora na Kosovu, najavivši da će oni koji ih budu pokušali provesti biti u tome zaustavljeni te da će im biti oduzet izborni materijal.

Beogradski mediji u subotu su objavili kako srbijanski lokalni izbori neće biti održani na Kosovu, jer su bez potpore međunarodne misije UNMIK-a i uz protivljenje kosovskih vlasti preveliki sigurnosni rizici njihova održavanja, dodajući kako će po riječima predstavnika srbijanskih vlasti odluka o tome hoće li biti izbora i na Kosovu biti poznata nakon dogovora s međunarodnim organizacijama.