PREDSJEDNIK SRBIJE U VUKOVARU

Tadić se ispričao i poklonio žrtvama na Ovčari

04.11.2010 u 10:26

Bionic
Reading

Dunavskim trajektom, simbolično nazvanim Dunavska golubica, srbijanski predsjednik Boris Tadić stigao je u posjet Vukovaru

Praćena brojnim medijskim ekipama i pozdravljena pljeskom stotinjak okupljenih Vukovaraca, dvojica predsjednika zaputila su se u vukovarsku gradsku upravu gdje će se održati njihov prvi susret.

Tadićeva isprika

Tadić je danas kod spomenika žrtvama pokolja na Ovčari, nakon što je položio vijenac, izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina.

'Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti. Da naša djeca ne budu opterećena prošlošću i pokažu kako Srbija vodi politiku suradnje sa susjedima i politiku koja je suprotna onoj politici iz devedesetih godina. Zbog toga danas u Vukovaru poklanjajući se žrtvama mislimo na one koji su danas tu, ali i na one koji će se tek roditi. Priznanjem zločina, izvinjenjem i žaljenjem stvaraju se mogućnosti za pomirenje. Kada se naši narodi izmire, otvara se nova budućnost i zato smatram da sve što se desilo u 20. stoljeću mora da bude sklopljeno u knjigu prošlosti nakon čega počinje pisanje knjige budućnosti', rekao je predsjednik Tadić.

Predsjednik Josipović rekao je da su došli 'na mjesto boli pokloniti se žrtvama i izraziti sućut obiteljima' te je obećao da neće zaboraviti njihove najmilije. 'Ohrabreni smo i spremni prihvatiti odgovornost koja će pridonijeti boljoj budućnosti dviju zemalja i koja će biti poticaj za razvoj dobrosusjedski odnosa', rekao je Josipović.

Za vukovarski susret predsjednika Hrvatske i Srbije vlada velik interes javnosti pa je akreditirano 40-ak medijskih kuća iz Hrvatske i regije, brojnih svjetskih agencija, odnosno 200-tinjak novinara, snimatelja i fotoreportera.

Manji prosvjed HSP-a

Na putu do Ovčare predsjedničku kolonu dočekali su i prosvjednici iz HSP-a, dio branitelja te pojedini građani koji su transparentima i zvižducima izrazili svoje nezadovoljstvo Tadićevim posjetom Vukovaru.

'Željeli smo pokazati da u Hrvatskoj ima onih koji su nezadovoljni ovim političkim posjetom koji zapravo ima karakter neslužbenoga. To je Tadićev privatni posjet, a ne gesta službenog Beograda', rekao je dopredsjednik vukovarskog HSP-a u ime pedesetak okupljenih prosvjednika.

Oni se nakon iskazanog nezadovoljstva mirno razišli te uputili pred gradsko poglavarstvo gdje će simbolično zapaliti 19 svijeća u znak 19 godine od pada Vukovara.


Premijerka dočekala predsjednike u palači Srijem

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor dočekala je u palači Srijem predsjednike Josipovića i Tadića. Nakon kraćeg razgovora u četiri oka predsjednice Vlade Jadranke Kosor s predsjednikom Tadićem, pridružit će im se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Srpska strana predala dokumentaciju iz vukovarske ratne bolnice

Prethodno je, za vrijeme sastanka dvaju predsjednika u vukovarskog gradskoj upravi, hrvatskom izaslanstvu predana dokumentacija iz vukovarske ratne bolnice. Dokumentaciju otuđenu 1991. Ivanu Grujiću, predstojniku Uprave za zatočene i nestale, predao je Veljko Odalovićpredsjednik srbijanske Komisije za nestale osobe. 'Riječ je o dokumentaciji koja pokriva sva područja koja su nam bitna', kratko je prokomentirao Ivan Grujić.