vojni analitičar

Tabak o tome što bi mornarica mogla napraviti da su Rusi uplovili u naš dio Jadrana: Mogli bi isto što i zrakoplovstvo u slučaju drona

22.08.2022 u 19:47

Bionic
Reading

Više od dva tjedna talijanska ratna mornarica slijedila je ruske vojne brodove po Jadranu, bili su si u dosegu nišana, ponekad na svega nekoliko stotina metara. Talijani su poslali i podmornicu te letjelice koje su pratile manevre Rusa koji su htjeli prepriječiti prolazak američkog nosača zrakoplova "Truman"

Javnost je o napetosti u Jadranu saznala naknadno, kad su Rusi otišli, a tek na upit novinara oglasio se i MORH koji je potvrdio da su sve znali, ali da nije bilo potrebe reagirati jer, između ostaloga, nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske.

Igor Tabak, analitičar portala „OBRIS - Obrana i sigurnost“ iz Zagreba, kazao je za RTL da je spremnost naše mornarice da se suprotstavi opasnosti na moru jednaka spremosti našeg zrakoplovnog sustava da reagira na situaciju koju smo imali s dronom koji je pao na Zagreb.

"Imamo ono što smo imali zadnjih 30-ak godina, uložilo se minimalno. Posljednjih 30 godina napravili smo tri ili četiri broda, od toga jedan tijekom zadnje decenije. No, ako se ne varam, ni on još nije u punoj operativnoj službi i prototip je to klase 'obalnih ophodnih brodova', koji su od početka bili smanjeni od onoga što nam zapravo treba. Ostatak te klase zaglavljen je u Brodosplitu i njegovom stečaju, o njihovoj sudbini ne zna se još ništa pouzdano“, kazao je vojni analitičar.

Nastavlja da o stanju obrambenog sustava polako prestaje biti moguće uopće ozbiljno razgovarati s obzirom na to da se prvi put u 20 godina dogodilo da Vlada još nije donijela Godišnje izvješće o stanju obrambenog sustava za lanjsku godinu, koje se obično donosi tijekom ožujka ili travnja.

Upitan što možemo napraviti kad nam pred vrata stigne nečija ratna mornarica kazao je da ih možemo detektirati radarima istima kao prije 20 godina koji su i sad su djelomično operativni i s velikim problemima.

Istaknuo je da smo davno u potpunosti ostavili podmorništva i da je stanje u čitavoj Hrvatskoj ratnoj mornarici takvo kao ni u jednoj drugoj vojnoj grani.

'Konstantno se u druge grane ulagalo više nego u mornaricu, tu nije bilo spektakularnih programa obnove, čak nema ni suvisle priče o ozbiljnim programima obnove. Prije nekoliko godina kupljene su dvije otpisane topovnjače iz Finske koje su ondje bile za rezanje – i to su nama bili 'novi brodovi.

Vojni brodovi u Jadranskom moru Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia