sastanak u beogradu

Szijjártó: I gospodarstvo je dokaz dobrih odnosa Srbije i Mađarske

04.06.2021 u 14:23

Bionic
Reading

Svjetsko gospodarstvo prošle je godine doživjelo pad, a Srbija i Mađarska povećale su robnu razmjenu za tri posto, što je dokaz dobrih odnosa dviju država koje su se u Europi najuspješnije nosile s ekonomskim i zdravstvenim posljedicama pandemije, ocijenio je u petak u Beogradu mađarski šef diplomacije Péter Szijjártó

On je, poslije sastanka zajedničkog povjerenstva dviju vlada za ekonomsku suradnju, istaknuo da su ulaganja mađarskih poduzeća u Srbiju na zavidnoj razini, što pridonosi gospodarskom uspjehu obje države.

Szijjártó je naglasio da je mađarska vlada poticajima potpomogla 16 poduzeća za njihove investicije u Srbiji, što je ukupno 30 milijuna forinti ulaganja.

Mađarska je, prema Szijjártóvim riječima, uvijek cijenila odnos vlasti u Beogradu prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, a 169 poduzeća u Vojvodini dobilo poticaje vlade u Budimpešti.

Szijjártó je poručio i da je Srbija "potrebna Europskoj uniji" i "u političkom i u ekonomskom interesu", jednako kao i zemlje jugoistočne Europe.

Srbijanska ministrica gospodarstva Anđelka Atanasković istaknula je da Mađarska spada u skupinu 10 najznačajnijih partnera Srbije po ukupnoj robnoj razmjeni u posljednjih nekoliko godina, a da su odnosi dviju država "na najvišoj razini" i cilj je da se "i dalje unapređuju".

Tu suradnju, po njezinoj ocjeni, dodatno će ojačati rekonstrukcija i modernizacija pruge od Beograda do Budimpešte jer je riječ o "jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata".

Poslije sjednice potpisan je Memorandum o razumijevanju radi daljeg razvoja suradnje i uspostavljanja Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana, te Memorandum o razumijevanju između Elektroprivrede Srbije i mađarske elektroenergetske kompanije MVM.

Okvirni sporazum u oblasti infrastrukturne suradnje obuhvaća sve bitne oblasti, a "radit će se na tome da investitori budu i s jedne i s druge strane", mađarske tvrtke u Srbiju i obrnuto, ocijenila je ministrica Atanasković.

Službeni Beograd i Budimpešta posljednjih godina naglašavaju da su odnosi dviju država "na najvišoj povijesnoj razini dosad".