icj

Svjetski sud saslušat će u rujnu prigovore Rusije na ukrajinsku tužbu za genocid

22.08.2023 u 16:48

Bionic
Reading

Međunarodni sud pravde (ICJ) saslušat će u rujnu prigovore Rusije na njegovu nadležnost u tužbi u vezi s genocidom koju je podnijela Ukrajina, objavio je u utorak ICJ

Ukrajina je podnijela tužbu ICJ-u nedugo nakon početka ruske invazije 24. veljače 2022., optužujući Moskvu da je pogrešno primijenila Konvenciju o genocidu kako bi opravdala napad. U preliminarnoj odluci u tom postupku u ožujku prošle godine Sud je naredio Rusiji da trenutačno prekine vojna djelovanja u Ukrajini.

Presude ICJ-a, kojeg se naziva i Svjetski sud, obvezujuće su, ali on ne može izravno prisiliti da ih se provede. Saslušanja o jurisdikciji počet će 18. rujna izlaganjem Rusije, a Ukrajina će odgovoriti dan poslije.

Svoje stajalište iznijet će još 32 države uključujući većinu država članica Europske unije, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju. Saslušanja će trajati do 27. rujna. Rusija je rekla da je njezina akcija u Ukrajini, koju naziva "posebnom vojnom operacijom", opravdana jer njome želi spriječiti genocid u istočnoj Ukrajini.

  • +2
Rat u Ukrajini - Napad na Odesu Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Kijev je na saslušanju prošle godine rekao da ne postoji prijetnja genocida u istočnoj Ukrajini i da Konvencija o genocidu iz 1948., koju su obje zemlje potpisale, ne dopušta invaziju da bi ga se spriječilo.

Rusija tvrdi da Sud nije nadležan u tom slučaju jer Konvencija o genocidu, na koju se Ukrajina poziva, ne regulira korištenje sile između država.