IZVANREDNI SKUP U RIMU

Svjetska banka: 500 milijuna dolara za Rog Afrike

25.07.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Suša na Rogu Afrike izazvala je 'katastrofalno stanje koje traži hitnu i izdašnu međunarodnu pomoć', izjavio je u ponedjeljak generalni direktor FAO-a Jacques Diouf otvarajući izvanredan skup u Rimu za saniranje posljedica suše za što je Svjetska banka najavila 500 milijuna dolara pomoći

'Treba spašavati živote i djelovati', poručio je Diouf koji predviđa da će za iduća dva mjeseca trebati 300 milijuna dolara pomoći, a u godinu dana 1,6 milijardi dolara.

Suša koja vlada Rogom Afrike najgora je u posljednjih 60 godina. Ugrožava 12 milijuna ljudi u dijelovima Somalije, Kenije, Etiopije, Džibutija, Sudana i Ugande.

Uoči otvaranja izvanrednog sastanka FAO-a, Svjetska banka objavila je da će odobriti više od 500 milijuna dolara za saniranje posljedica suše koja vlada Rogom Afrike, priopćio je predsjednik te ustanove Robert Zoelick.

'Ova trenutna pomoć je prioritet i važno je brzo djelovati kako bi ublažili ljudsku patnju, ali također razmišljamo i o dugoročnim rješenjima', rekao je Zoellick i poručio da, se, 'dugoročno gledajući, zemlje Roga Afrike moraju pripremiti za suše koje dolaze u intervalima i koje su zbog štetnosti klimatskih promjena sve teže'.

Svjetska banka stoga poziva na 'transverzalan pristup' koji će obuhvatiti prehrambenu sigurnost, siromaštvo i klimatske promjene.

Prema podacima Svjetske banke, povećanje cijena hrane gurnulo je od lipnja 2010. godine u siromaštvo 44 milijuna ljudi.

Sastanak u Rimu sazvala je Organizacija UN-a za poljoprivredu i hranu (FAO) na zahtjev Francuske koja trenutačno predsjeda G20.

Francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Maire je kazao da je 'međunarodna zajednica propustila osigurati prehrambenu sigurnost' te da svi trebamo ulagati u svjetsko poljodjelstvo.