SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Svjedokinja prepoznala Mafalanija i Matanića!

08.04.2010 u 10:44

Bionic
Reading

U nastavku suđenja za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića svjedočili su zaštićeni svjedoci, odnosno dvije žene koje su uočile neke od optuženika uoči atentata na mjestu zločina. Svjedokinje su zbog straha za svoju sigurnost odgovarale na pitanja iz posebne prostorije u zgradi suda preko videolinka. Lica su im zamagljena, a glasovi elektronski izmijenjeni

Svjedokinja broj 2 radila je u blizini Nacionala, a minutu prije eksplozije sjeća se da je jedna muška osoba 'sa šiltericom i u šuškavcu' izašla iz dvorišta Nacionala. Tvrdi da ga je zamijetila jer su se svi prolaznici nakon eksplozije šokirano osvrnuli, no on nije ustuknuo.

'Kada je prešao cestu, samo se jednom osvrnuo i nastavio dalje. Došao je iz smjera dvorišta parkirališta i nastavio prema Trgu', rekla je svjedokinja koja na prepoznavanju u policiji nije mogla prepoznati tu osobu.

Za razliku od nje, svjedokinja broj 3 prepoznala je dvojicu muškaraca koji su nekoliko dana prije atentata razgledavali parkiralište.

'Jednog sam prepoznala sa 100-postotnom sigurnošću, a drugoga sa 95 do 97-postotnom sigurnošću', rekla je svjedokinja broj 3 i objasnila da je jedne večeri prije atentata, oko 21 sat navečer, vidjela dvojicu muškaraca kako razgledavaju parkiralište Nacionala.

'Iza, na dvorištu Palmotićeve 3, ugledala sam dvojicu muškaraca nedaleko od kolnika. Primijetila sam, kako sam se zatekla u tom dvorištu, da su promatrali parkiralište i čak su bacili pogled na okolne zgrade gledajući prema Nacionalu. Bili su mi čudni jer kao da su nešto proučavali. Jedan od njih se u jednom trenutku sagnuo na mjestu gdje je bio auto na parkiralištu. Učinilo mi se kao da nisu slučajni prolaznici, ja sam se pritom okrenula, bilo mi je čudno. I oni su primijetili da sam ja stala i onda su laganim korakom i pričajući počeli izlaziti iz dvorišta.'

Svjedokinja Broj 3 je dodala da je toga dana, dva tjedna prije atentata, u blizini parkirališta, vidjela automobil bugarskih registracijskih oznaka, ali tada to nije mogla povezati s dvojcem koji je razledao parkiralište. osoba koju je prepoznala sa stopostototnom vjerojatnošću je Amir Mafalani, a drugi je Rober Matanić.

Svjedok pod pseudonimom 'Koko' ispričao je kako je prodao skuter dvojici muškaraca od kojih je jedan bio Robert Matanić. Na dan prodaje skutera u kojem je bio skriven eksploziv za atentat, s Matanićem se čuo tri puta prije nego što je dvojac došao u njegovu trgovinu.

'Koko' je prepričao da su mu se na oglas za prodaju skutera javio muškarac koji se predstavio kao Mario ili Marin. S njim je bio još jedan muškarac koji nije ništa govorio, a bio je mršav i nosio je šiltericu.

Svjedok nije imenovao kupca skutera, no to je učinio sam Robert Matanić upitavši ga sjeća li se tko je bio s njim (Matanićem) kada je došao kupiti skuter. Prvooptuženi se pritom zaštićenom svjedoku obratio njegovim pravim imenom, na što ga je sutkinja Ivana Kršul upozorila da mu se mora obraćati pseudonimom.

'Koko' je ispričao da je nakon atentata na Pukanića bio pozvan na policiju zbog prepoznavanja uhićenih te da je prepoznao samo muškarca koji mu je platio skuter, tj. Matanića.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 12. travnja, kada bi trebao svjedočiti krunski svjedok Tomislav Marjanović, bivši član Matanićeve skupine koji je, po tvrdnjama tužiteljstva, sudjelovao u pripremi atentata, ali je odlučio surađivati s USKOK-om.