NABAVA LIJEKOVA

Svinjska gripa progutala 260 milijuna kuna

07.07.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Cjepivo protiv novog virusa A (H1N1), ili tzv. svinjske gripe, bit će dostupno na tržištu tek krajem godine, jer je postupak proizvodnje na početku, ali u Hrvatsku zato uskoro stižu nove zalihe antivirusnih lijekova, Tamiflua i Relenze, i to dvostruko »jače« nego dosad

Ministarstvo zdravstva osigurat će zalihu od ukupno 800.000 pakiranja antivirusnih lijekova, a skladište se dvije vrste antivirusnog lijeka, u slučaju da dođe do razvoja rezistentnosti virusa na jedan od njih, piše Novi list

Farmaceuti će od pandemije svinjske gripe bez daljnjega profitirati, jer im ona osigurava sigurno globalno tržište, kako za cjepivo, tako i za antivirusne lijekove, kojima je rok trajanja pet godina te države po isteku tog roka moraju mijenjati kompletne zalihe.

Tako će samo Hrvatsku zamjena isteklih antivirusnih lijekova novima stajati više desetaka milijuna kuna. Dužnosnici UN-a pak smatraju da bi samo do kraja godine u borbu protiv pandemije svinjske gripe na svjetskoj razini trebalo uložiti barem milijardu dolara.

Hoće li cjepivo protiv virusa H1N1, za koje je Hrvatska već naručila 1,5 milijun doza i rezervirala dodatni milijun, uopće biti upotrebljivo ako se pandemijski virus bu
de mijenjao?

U Hrvatskoj je zabilježen jedan slučaj svinjske gripe

Stručnjaci vele da hoće te da zlobna tvrdnja da pandemijsko cjepivo koje se upravo proizvodi neće biti učinkovito, jednostavno nije točna.

– Postupak proizvodnje cjepiva tek je započeo. Kad cjepivo bude napravljeno, testirat će se na životinjama, pa na dobrovoljcima, kako bi se potvrdila njegova učinkovitost i eliminirale moguće nuspojave. Krajem godine imat ćemo djelotvorno cjepivo protiv virusa H1N1.

U slučaju bilo kakve mutacije virusa tijekom vremena, ono će biti manje učinkovito, ali će se prilagođavati promijenjenom virusu, kao i kod sezonske gripe, tumači dr. Ilija Kuzman, pročelnik Odjela za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«.

Zasad se ne može znati koga će se, kada i kako cijepiti protiv pandemijske gripe, no najvjerojatnije će za stjecanje potpune imunosti na virus H1N1 trebati dvije doze po čovjeku, smatra Kuzman

U Ministarstvu zdravstva nismo dobili odgovor na pitanje koliko će Hrvatsku koštati antivirusni lijekovi i prva pošiljka pandemijskog cjepiva. Ako se budu primijenile cijene antivirusnih lijekova koje smo nabavili još pojavom ptičje gripe, 2006. godine, samo će na antivirusne lijekove zdravstveni proračun potrošiti 160 milijuna kuna, dok će nas cjepivo protiv svinjske gripe koštati dodatnih 100 milijuna kuna.

Okvirna »cijena« svinjske gripe od 260 milijuna kuna odgovara proračunskoj uštedi do koje je ministar Milinović došao rezanjem svih bolničkih budžeta u Hrvatskoj za tri posto, odnosno ukupnoj mjesečnoj potrošnji za lijekove na recept.

Prava cijena pandemije, ako se proširi Hrvatskom, bit će ipak daleko veća, jer će tisuće ljudi biti na bolovanju, a infektivni bolnički odjeli po svoj prilici prebukirani.