SVE MANJE OBOLJELIH

Svinjska gripa izgurala sezonsku gripu

16.02.2010 u 13:04

Bionic
Reading

Iako je polovica veljače vrijeme epidemije sezonske gripe, ona se u Hrvatskoj još nije pojavila, a vrlo je malo slučajeva zabilježeno i u drugim europskim zemljama, pa epidemiolozi procjenjuju da je na to utjecala svinjska gripa koja je zasad odgodila uobičajenu pojavu humane gripe

'Iako je bilo godina kada se sezonska gripa znala pojaviti u ožujku, mislim da je njezin izostanak povezan s utjecajem pandemijske gripe koja je još prisutna u Europi. Najvjerojatnije je došlo do međuutjecaja dva virusa zbog čega se sve poremetilo', izjavila je za Hinu prof. Ira Gjenero Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Sezonska gripa uobičajeno se pojavljuje u siječnju i u veljači već dosegne određeni vrhunac dok je pandemijska, ističe prof. Margan, na vrhuncu bila puno ranije nego se očekivalo, točnije u studenom prošle godine, kada je Europa bila pogođena velikim brojem oboljelih.

Prof. Margan ističe kako se već događalo da novi virus u potpunosti potisne postojeći no smatra da to ovdje nije slučaj budući da su pojedine europske zemlje zabilježile oboljele. Njih je vrlo malo, ali pokazuju da virus sezonse gripe ipak i dalje cirkulira.

Inače, pandemijska gripa je u Europi i dalje u silaznoj putanji. Prema posljednjim podacima, broj novooboljelih u Hrvatskoj u jednom tjednu manji je od 300, iako se u bolničkim jedinicama intenzivne skrbi još liječe oboljeli s komplikacijama bolesti. Ipak, broj umrlih već se tjednima ne mijenja nakon što je dosegnuo brojku od 29 osoba koje su podlegle bolesti.