BILDT O BLOKADI PREGOVORA

'Svima treba vrijeme za razmišljanje'

10.07.2009 u 16:32

Bionic
Reading

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je u petak u Dubrovniku da svim stranama uključenima u slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU-om treba 'vrijeme za razmišljanje' kako bi pronašli rješenje toga problema

'Svima treba vrijeme za razmišljanje da bi pronašli način kako dalje', izjavio je Bildt novinarima na marginama Croatia Summita 2009. Šef diplomacije Švedske, koja trenutno predsjeda EU-om, nije iznio konkretan prijedlog rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog spora i s njim povezane blokade pristupnih pregovora.

Nije se izjasnio niti o prijedlogu premijerke Jadranke Kosor koja je ranije predložila da pravnici Europske komisije procijene prejudiciraju li hrvatski pristupni dokumenti granicu sa Slovenijom. 'Treba nam razdoblje za razmišljanje...previše je toga rečeno o tome pitanju da bi danas mogli reći nešto konstruktivno', istaknuo je.

No, Bildt smatra da unatoč problemima Hrvatska treba nastaviti s pripremama za pregovore. 'Ako to bude učinjeno, a u to ne sumnjam, moći ćemo do kraja godine ubrzati proces i nadoknaditi zaostatke koje su uzrokovali neki drugi događaji', rekao je Bildt.

Švedski ministar koji je o slovenskoj blokadi ranije razgovarao s premijerkom Kosor, rekao je da je impresioniran njezinom predanošću za nastavkom pristupanja EU-u i ocijenio da je to važno za Hrvatsku, EU i za sve zemlje regije.