POGLED KROZ OBJEKTIV

Svijet u fotografiji A. D. 2009.

24.12.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Kako to obično biva, na kraju godine podvlače se crte, rade se raznorazni pregledi svega onoga što se u proteklih dvanaest mjeseci događalo. S početkom 2009. godine tportal.hr odlučio je svakodnevno iz bogate agencijske ponude izvlačiti po jednu fotografiju i malo pomalo iz dnevne foto-vijesti nastajale su mjesečne fotogalerije nazivane po mjesecima u kojima su fotke snimane

Misao vodilja, kad smo krenuli s foto-pričom, bila je da se u galerijama nalaze fotografije ljudi i događaja koji nisu uvijek u prvom planu.

Tako u galerijama koje su pred vama nećete naći i sve važnije događaje koji su se zbili u 2009. godini, premda ima i nekih od njih. Foto-priče su to uglavnom o ljudskim sudbinama, bizarnim događajima, različitim obljetnicama, brojnim prosvjedima, svakojakim festivalima…

U pojedinim galerijama naći će se fotografije koje bi mogle ući u kategoriju art, ima među njima onih koje će vas nasmijati i potresti.

Neke od njih vjerojatno ste već vidjeli, a evo sada, sve što je nastalo kroz objektiv fotoreportera Reutersa i Sipe, po izboru tportala, možete prelistati na jednom mjestu.

Sa zadovoljstvom napominjemo da fotogalerije sada možete gledati bez tehničkih poteškoća, što dobar dio godine nije bilo moguće, a zbog čega se ispričavamo.

Dok se u Hrvatskoj o gospodarskoj krizi pričalo kao o nečem što se 'nama neće dogoditi', Britanci su u siječnju već bili na ulicama, u istom mjesecu obilježeno je 50. godina kubanske revolucije, plinska kriza tresla je Europu, čemu su Sarajlije doskočile vječnim plamenom.

Skijaš Daniel Albrechet doživio je težak pad, zbog čega je morao u induciranu komu, a da ih pojas Gaze ne zanima, pokazali su parlamentarci EU-a jer na raspravi o tome u dvorani je bilo manje zastupnika nego na nekim raspravama u hrvatskom Saboru.

Veljača je tradicionalno mjesec karnevala diljem svijeta i, dok su se jedni veselili, drugi su plakali i prosvjedovali. Francuski farmeri doveli su krave u Pariz, a radnici Opela našli su se na ulici. Barbie je u najkraćem mjesecu obilježila 50. rođendan i, unatoč tome, još uvijek je mala i slatka-

U Ženevi je predstavljen  auto budućnosti iChange, u Manili je jedan biznismen naručio čokoladni kolač s dijamantima i zlatnim preljevom, a nakon šesnaest godina 'uzgoja' neimenovana Kineskinja je pred objektivima odlučila odrezati svoju dva i pol metra dugu kosu.

Svinjska gripa u travnju je počela puniti naslovnice novina, potres u središnjoj Italiji odnio je desetke života, u St. Peterburgu miniran je spomenik Lenjinu, a nekako istovremeno antiglobalisti prosvjedovali su goli u Strasbourgu.

Svibanj je donio Eurosong u Moskvi, prosvjed radnika Fiata u Torinu, njemački desničari na ulice su izašli zbog gradnje džamije u Kölnu, a sva težina fotoreporterskog posla stala je u fotografiji 'Borba za poziciju u Cannesu'.


Mahmud Ahmadinedžad u lipnju je stigao do pobjede u Iranu, Ratko Mladić dobio je mural u Beogradu, održavali su se izbori za parlament EU-a, a jedan striker željan pažnje utrčao je na muško finale u Roland Garrosu.

Početkom sezone kiselih krastavaca oko Reutersova fotografa uhvatilo je u St. Tropezu novo prijevozno sredstvo jednog bogataša u mondenom ljetovalištu. Gilbert & George, koji stižu u Zagreb, predstavili su svoje radove u Londonu, a skup G8 održao se u talijanskoj L'Aquili, koju je koji mjesec ranije razorio potres.

S početkom kolovoza sjeverna Koreja obilježila je svoj Dan mladosti, u Manili je pokopana ikona tamošnje demokracije i bivša predsjednica Corazon Aquino, a Britance je zabavljala balonijada u Bristolu. Ako ste mislili da su ljeti velike gužve na plažama Makarske rivijere, dovoljno je pogledati kako izgleda China beach.

Mosunske kiše u rujnu potopile su Filipine, Australci su ismijavali svog premijera Kevina Rudda, u Meksiku je psihopat obučen u svećenika oteo Boeing 737, a u Lyonu je predstavljen robot ICube koji se može pohvaliti elektroničkim mozgom koji mu omogućuje reakcije na nivou djeteta.

U listopadu je Ottmar Holler predstavio 'Patuljke s podignutom desnicom', 'This is it' – dokumentarac o pripremama Micahela Jacksona za turneju ugledao je svjetlo dana, a pet tisuća parova iz 120 zemalja odlučilo je reći sudbonosno DA na najmasovnijem vjenčanju na svijetu.

U studenom smo obilježili 20 godina od pada Berlinskog zida, kartica Visa je povodom reizdanja 13 albuma Rolling Stonesa izbacila na tržište prigodnu karticu, a ovaj mjesec posebno će pamtiti Joe Cada koji je na završnici svjetskog turnira u pokeru uzeo 8,5 milijuna dolara.

Prosinac je započeo prigodnim obilježavanjem borbe protiv AIDS-a, u Kijevu je predstavljen logo EP-a u nogometu 2012. godine, a skijaši koji su sudjelovali u utrci svjetskog kupa u Val d'Iseru mogli su uživati u neobičnom prizoru.

Na temperaturi debelo ispod nule, hostese su se, reklamirajući internetsku stranicu za upoznavanje, tuširale nasred skijališta.