NA 2350 METARA

Švicarski planinari šokirani krađom donacije s vrha planine

28.08.2023 u 07:30

Bionic
Reading

Planinari u Švicarskoj ogorčeno su reagirali na krađu novca iz kutije za donacije smještene na planinskom vrhu na koji se stiže jednim od najtežih uspona

Kutija u kojoj se prikupljaju donacije za klub, koji o vlastitom trošku održava tešku penjačku stazu te jamči sigurnosnu pomoć na opasnim dionicama, nalazila se na 2.350 metara visokoj lokaciji na ruti koja vodi do vrha Daubenhorn.

Nepoznati počinitelj ranije ovaj mjesec razbio je kutiju i otuđio donacije koje se procjenjuju na stotine dolara. Metalna kutija bila je ugrađena u stijenu blizu doline koju penjači koriste za odmor prije osvajanja vrha.

Ruta do Daubenhorna smatra se najduljom stazom u Švicarskoj i nosi oznaku K5, što znači 'ekstremno teška'. Do doline se stiže nakon višesatnog uspona uz specijalnu opremu i tehnike, rekao je Patrick Grichting, član upravnog odbora saveza. 'Do nje ne mogu doći obični planinari', objasnio je.  

'Ne bih se mogao penjati s novcem koji mi ne pripada', rekao je propitujući moral takve osobe ili osoba. Na Facebooku je klub napisao poruku kradljivcu. 'Ne želimo nikakvo zlo počinitelju, no nadamo se da će ga mučiti savjest svaki put kada krene u planinu i to za sva vremena', napisao je.

Klub nije prijavio krađu policiji jer nema nade da će ona moći identificirati otiske, ali očekuje nove donacije.