UBLAŽAVANJE POSLJEDICA

Bliži se kraj Vladinim mjerama: Čeka li nas novi rast cijena?

28.08.2023 u 07:16

Bionic
Reading

U tjednu pred nama u Banskim dvorima raspravljat će se o mjerama za ublažavanje posljedica rasta cijena jer već krajem mjeseca istječe rok do kojeg se građanima i poduzetnicima subvencionira cijena struje

Dio ministara, kako doznaje Dnevnik Nove TV, smatra da treba ostati veći dio mjera, ali ima i onih koji bi subvencionirali samo male potrošače. Takav bi potez naljutio poduzetnike jer svi su uvjeti tu, tvrdi poduzetnik Ivan Miloloža, da se mjere nastave.

'Skladišta plina su potpuno puna. Nažalost, morala su se prodavati po onim apsurdnim cijenama koje su imali, sad bi još gori apsurd bio da se povećaju cijene nakon ovoga što su napravili. Stvarno ne znam tko je tu lud u ovoj zemlji da se to ne dogodi i ne uvaži produžetak mjera', rekao je Miloloža.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) očekuju i da se smanje razlike u subvencijama i cijenama energenata između kućanstava i poduzetništva jer većina kućanstva u EU, kažu, plaćaju višu cijenu električne energije od ostalih sektora - i protiv su vladine mjere zamrzavanja cijena za osam proizvoda: carskog i svinjskog mljevenog mesa, suncokretova ulja, šećera, mlijeka, brašna i cijelog pileta.

Sindikalist Krešimir Sever smatra da Vlada mora zaštititi građane, prvenstveno najosjetljivije. 'Narod će biti pokopan. Doslovno. Cijene su već tako udarile po našim novčanicima da se kućanstva jedva pokrivaju, ljudi sklapaju kraj s krajem i koliko god se ne mogu kontrolirati cijene hrane, koje vrtoglavo rastu, toliko treba kontrolirati cijene stanovanja, što uključuju plin i struju', rekao je Sever za Dnevnik Nove TV.

Svako malo rastu i cijene goriva, a sve upućuje na cjenovno vruću jesen, smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.

'Do 40-60 posto u toj temeljnoj inflaciji su profitne marže. To nije moraliziranje nego činjenica da svatko diže cijene do granice do koje može. Možete prodati svoju robu skuplje nego prije godinu dana', ustvrdio je Brkić. Europska komisija predlaže da potpore dobiju samo najranjivija kućanstva i poduzeća, a ostali da se naviknu na štednju.