NA OPREZU

Švicarska uvodi nove antiislamističke mjere, među njima i elektronički nadzor

24.05.2019 u 22:11

Bionic
Reading

Švicarska vlada predložila je u četvrtak, u sklopu nacionalnog plana, nove zakone koji bi trebali spriječiti ekstremno islamsko nasilje

Iako je Švicarska, za razliku od Belgije, Njemačke i Francuske, dosad bila pošteđena smrtonosnih islamskih napada, ta zemlja je posljednjih godina na oprezu te pozorno prati stotine osumnjičenih u okviru nacionalnog programa monitoringa džihada, prenosi agencija Reuters.

Ravnateljica švicarske Savezne policije Nicoletta dela Valle kazala je kako očekuje da bi novim zakonom desetine osoba mogle biti na udaru novih mjera.

Prema novim mjerama, pojedinci za koje se opravdano sumnja da su skloni ekstremističkom ponašanju morat će se prijavljivati policiji te bi im mogle biti oduzete putovnice kako bi ih se spriječilo da putuju izvan Švicarske.

Novi zakon predviđa pritvor za osobe za koje se sumnja da predstavljaju prijetnju, kao i za one koji čekaju deportacije. Istovremeno, prema novom zakonu, švicarska policija dobila bi nove ovlasti prema kojima bi mogla tajno pratiti osumnjičene putem elektroničkih pomagala.

'Iako je Švicarska sigurna zemlja, i nadalje postoji prijetnja', poručila je ministrica unutarnjih poslova Karin Keller Sutter.

Švicarska je dosad sudski procesuirala nekoliko osoba osumnjičenih za islamski ekstremizam. Među njima su tri Iračana koji su zbog podrške terorističkim organizacijama osuđeni na zatvorske kazne u trajanju između 3,5 i 4,5 godina. Uz to, registrirana su ukupno 92 švicarska državljana koji su sudjelovali u ratovima na Bliskom istoku. Od tog broja, njih 31 je poginulo, dok ih se 16 vratilo u Švicarsku.