REFERENDUM

Švicarci odbili zabranu pesticida i podržali jačanje policijskih mjera protiv terorizma

13.06.2021 u 18:07

Bionic
Reading

Švicarci su na referendumu u nedjelju kazali da ne žele zabraniti sintetičke pesticide, a podržali su jačanje policijskih mjera protiv terorizma, unatoč upozorenjima UN-a.

Nijedna velika zemlja nije do sada zabranila sintetičke pesticide. Samo je Butan najavio prije nekoliko godina da želi biti prva zemlja na svijetu sa "100 posto bio" poljoprivredom.

Švicarci su u nedjelju odbili krenuti tim putem. U Švicarskoj se nalazi sjedište Syngente, jednog od najvećih proizvođača fitosanitarnih proizvoda, koji je 2017. kupio kineski div ChemChina.

Definitivni rezultati glasanja bit će poznati navečer, no po prvim službenim rezultatima protiv dviju inicijativa za zabranu pesticida glasala je većina kantona i birača.

Prvi prijedlog, koji je tražio zabranu sintetičkih pesticida kroz 10 godina, kao i uvoza prehrambenih proizvoda proizvedenih uz njihovo korištenje ili koji ih sadrže, odbačen je s gotovo 63 posto glasova.

Drugi prijedlog, odbačen s više od 63 posto glasova, predviđao je da vladine subvencije mogu dobiti samo oni poljoprivrednici koji ne koriste pesticide i antibiotike i životinje hrane samo hranom koju sami proizvode.

Vlada je ocijenila da bi zabrana pesticida naštetila prehrambenoj suverenosti zemlje.

Terorizam i ljudska prava

Švicarci su s više od 58 posto glasova podržali zakon o policijskim mjerama za borbu protiv terorizma, omogućivši policiji da lakše preventivno djeluje protiv "potencijalnog terorista".

Policija će ih moći bolje nadzirati, ograničiti njihova kretanja i privesti ih na ispitivanje i to već od dobi od 12 godina.

Sumnjivci u dobi od 15 godina i stariji moći će biti smješteni u kućni pritvor na devet mjeseci, pod uvjetom da to odobri sud.

Protivnici prijedloga s ljevice smatraju da zakon ne poštuje temeljna i ljudska prava, a na to su upozorili i UN i neki pravni stručnjaci i aktivisti za ljudska prava.

"Švicarska će odsad imati najmanje profesionalan, najneučinkovitiji i najopasniji zakon protiv terorizma na svijetu, što je velika sramota za Švicarsku kao pravnu državu", ocijenio je izvjestitelj UN-a za mučenje Nils Melzer.

"Ovim zakonom Švicarska je dobila nepreciznu definiciju terorizma koja otvara put proizvoljnom policijskom postupanju. Širenje straha s političkom namjerom bit će već smatrano terorizmom, premda nije utvrđena prijetnja nasilnog djela niti počinjeno kazneno djelo", rekao je Patrick Walder, direktor kampanje Amnesty Internationala za Švicarsku.

Vlada uvjerava da će temeljna prava biti zajamčena i upozorava da su programi deradikalizacije nedovoljni.

Premda je zemlja bila pošteđena džihadističkih napada kakvi su se dogodili drugdje u Europi, prijetnja je i dalje "visoka", tvrde vlasti.

CO2 i Covid

Švicarci nisu prihvatili zakon o dodatnom smanjenju emisija CO2 do 2030.

Zakon o covidu-19, koji vladi daje dodatne ovlasti za borbu protiv pandemije i ublažavanje njezinih posljedica za društvo i ekonomiju, podržalo je 59 posto birača.