ERDOGAN NEMILOSRDAN

Svi upleteni u pripremu puča biti će uhićeni

26.02.2010 u 19:55

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan obećao je u petak sve koji su pripremali urotu protiv turske demokracije izvesti pred sud, a broj optuženih i uhićenih zbog navodne pripreme državnog udara 2003. protiv vlade sada je nekoliko desetaka.

Među optuženima je sedam admirala i četiri generala te je riječ o najvećoj pravosudnoj akciji protiv turske vojske koja je od 1960. svrgnula četiri civilne vlade.

U novoj raciji u petak policija je privela još 18 časnika od kojih su svi osim jednog još uvijek u aktivnoj službi. Časnici su privedeni u 13 različitih gradova i prebacuju se u Istanbul. Ukupan broj privedenih časnika ovoga tjedna dostigao je tako 67.

'Narušavanje demokracije nije sudbina ove zemlje', rekao je Erdogan zastupnicima na sjednici koju je prenosila televizija. 'Nitko nije iznad zakona, nitko nije nedodirljiv, nitko nije povlašten'.

'Proces koji je u tijeku je bolan no on je za dobro naroda, današnji razvoj oslobađa svijest ljudi', rekao je Erdogan. 'Oni koji su kovali urotu iza zatvorenih vrata kako bi zgazili volju nacije od sada će se naći pred pravdom'.