NEVEN MIMICA ZA TPORTAL

Svi Srbi bit će obeštećeni za stanarska prava

10.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Cilj Vlade je omogućiti kompenzaciju za stanarska prava i izvan područja od posebne državne skrbi, rekao je Neven Mimica, potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, s kojim smo razgovarali o predstojećem referendumu, javnoj diplomaciji i promidžbi Hrvatske u svijetu, ukidanju Zakona o ništetnosti te obeštećenju žrtava rata bez obzira na njihovo nacionalno i etničko porijeklo

Mimica smatra da je javnu diplomaciju najbolje unaprijediti unapređenjem Hrvatske, odnosno cjelovitom provedbom Vladinog programa - ostvarivanjem boljeg života u boljoj Hrvatskoj. Nova Vlada ne želi stvarati sliku o Hrvatskoj koja nije utemeljena na stvarnim događajima, razvoju i standardu.

Što se tiče referenduma, Mimica napominje da je jako važno da se građani odazovu u što većem broju. Aktualna javna atmosfera i povećani interes građana sugeriraju velik odaziv, koji će jamčiti vjerodostojnost referenduma, pa će se i u inozemstvu moći čvrsto prezentirati stav koji će o EU iznijeti hrvatski građani.

Na pitanje kada se može očekivati ukidanje Zakona o ništetnosti, Mimica odgovara da je suradnja pravosudnih tijela u cijeloj regiji izuzetno važna za otklanjanje tragičnih posljedica rata, pri čemu je Vladi izuzetno važno u bilateralnim, pa i višestranim ugovorima sa zemljama u okruženju doći do dogovora o procesuiranju ratnih zločina u državi u kojoj su zločini počinjeni. Zakon o ništetnosti ne doprinosi stvaranju najboljih uvjeta za postizanje međudržavnih ugovora te ga je potrebno ukinuti.

Što se tiče obeštećenja svih žrtava rata, Mimica napominje da je preostalo još dosta toga za napraviti u pogledu stvaranja potpunih uvjeta za povratak izbjeglica i za ostvarivanje njihovih prava. Cilj Vlade je omogućiti kompenzaciju za stanarska prava i izvan područja od posebne državne skrbi, znači bez diskriminacije prema svima onima koji određena prava po toj osnovi imaju.Mimica se nada da će upravo puna provedba Vladinog programa u dijelu pravosuđa otkloniti sadašnje nedostatke i zaostatke u tom procesu.