NASTAVLJENO SUĐENJE SLAVICI

Svi se peru od odgovornosti za Kornatsku tragediju

09.05.2012 u 17:49

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je danas suđenje bivšemu šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za tragediju na Kornatu u kolovozu 2007. godine u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca

Svjedočili su splitski župan Ante Sanader, tadašnji predsjednik splitsko-dalmatinske Županijske vatrogasne zajednice, bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić, brigadir Branko Plazanić, tadašnji zamjenik zapovjednika zrakoplovne baze Divulja, i časnik Ferenc Leš.

Svjedočenja bivšeg ministra Ljubičića i Ante Sanadera, tražile su obitelji poginulih koje su se nadale da će od njih doznati tko je odlučio da se ozlijeđeni prevezu u zadarsku bolnicu, koja po njima nije bila opremljena za tako teške opekline, a ne u splitsku bolnicu.

Bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao je kako on 'nije organizirao zbrinjavanje ozlijeđenih vatrogasaca', ističući da su se o njima brinuli liječnici, koji su odlučivali i o njihovu prijevozu. Dodao je da je zdravstveni sustav u tom slučaju dobro djelovao.

'Bilo bi otužno kada bi jedna osoba odlučivala o tome. Ono što je bitno da sve službe funkcioniraju na temelju svojih zapovjednih lanaca i svi znaju što im je posao. U ovom slučaju zdravstveni sustav je dobro funkcionirao', ustvrdio je Ljubičić.

Ante Sanader rekao je da je s ravnateljem bolnice na splitskim Firulama pripremao mogući dolazak ranjenika, no 'nije koordinirao akciju zbrinjavanja'. Dodao je da su u zadarsku Opću bolnicu, koja je bila najbliža, ranjenici dopremljeni zbog hitnosti te kako misli da je to bila ispravna odluka.

Brigadir Branko Plazanić, tadašnji zamjenik zapovjednika zrakoplovne baze Divulja, rekao je da je prve glasine o tome da se nešto događa na otoku Kornatu čuo oko 15 sati, no prave razmjere katastrofe doznao je tek navečer, kada su se vratili helikopteri. Istaknuo je kako je znao da je dizalica na jednom helikopteru MI-8 (oznake H-202) koji je sudjelovao u akciji spašavanja i izvlačenja tijela bila neispravna prije polijetanja.

Ferenc Leš, tada operativni časnik kod generala Stojkovića u Divuljama, rekao je da je prenio generalovu zapovijed da se jedan helikopter s požara na Hvaru prebaci na Kornat, no budući da je helikopter bio pri kraju s gorivom, nije mogao doći do Kornata. Također je rekao da je od Vatrogasnog operativnog središta u Divuljama, dobio zapovijed da se kanader s Kornata uputi u zaleđe Vodica.

Smatrao je da je to loša odluka, na što je i prigovorio, no proslijedio je zapovijed. 'U toj situaciji moja je preporuka bila da se drugi kanader ne prebacuje na taj drugi požar u zaleđu Vodica, nego da ostane na Kornatu, ali kada sam dobio zahtjev, postupio sam po tom zahtjevu i prenio zapovijed. Smatrao sam da prebacivanje s jednog požara na drugi nema koristi u operativnom smislu jer će se baciti dvije-tri vodene bombe na jednom požaru pa na drugom, a to je zapravo gubitak vremena', istaknuo je Ferenc Leš.

Suđenje se nastavlja 22. svibnja.