BOŽIĆNA DEVASTACIJA

Svi se čude Suncu u Zagrebu, a ovo u Makarskoj još je luđe

  • Autor: V.Brkulj
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 20:56
  • Objavljeno 25.11.2016 u 16:00
Mletačka česma i Sunce

Mletačka česma i Sunce

Izvor: Pixsell / Autor: Makarska kronika/Patrik Macek/PIXSELL

Skulpturu 'Prizemljeno sunce' Ivana Kožarića, postavljenu u središtu Zagreba u Bogovićevoj ulici, vandali godinama uništavaju. Žvrljotine prištavih 'umjetnika' koji ostavljaju telefonske brojeve svojih prijatelja tvrdeći da na njima mogu dobiti seks gotovo da više nisu novost. Ovih dana Sunce je zasjalo novim 'sjajem'. Ostalo je zarobljeno između suncobrana, stolova, stolica te dima kobasica i vina ugostitelja kojem je Grad dao dozvolu za postavljanje objekta u sklopu Adventa u Zagrebu

Zgražaju se Zagrepčani, užarile su se društvene mreže jer Sunce ne grije onako kako bi trebalo. No gradske strukture zasad šute.

Četiristotinjak kilometara južnije, u Makarskoj, gradska vlast Mletačku fontanu, koju Makarani zovu Mletačka česma, spomenik kulture iz 1755. godine koji sadrži najstariji kameni grb Makarske i grb providura Balbija, ogradila je daskama i planira je pretvoriti u božićne jaslice. Za razliku od zagrebačkih gradskih vlasti koje šute, one u Makarskoj ne vide ništa sporno u tome što su kulturni spomenik pretvorile u daščaru kakvu je imao Mijo Crnoja, nekoliko dana ministar branitelja u vladi Tihomira Oreškovića.

Mletačka česma u Makarskoj Makarska kronika

Mletačka česma u Makarskoj Makarska kronika

Izvor: Promo fotografije / Autor: Makarska kronika


Štoviše, dogradonačelnica Lori Veličković kazala je za Slobodnu Dalmaciju kako je prošlih godina putovala u vrijeme adventa po svijetu pa je tako vidjela da je na sličan način presvučena fontana u Salzburgu.

Sunce 

Sunce 

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Možda je tome i tako, ali u Salzburgu vjerojatno imaju dozvolu nadležnih tijela dok je u Makarskoj nemaju jer je pisano nisu ni zatražili od konzervatorskog Odjela Ministarstva kulture u Splitu. Na usmeni upit komunalnog redara odgovoreno im je da nisu suglasni s postavljanjem bilo kakve konstrukcije oko česme. Osim što nije originalno, očito je to i nelegalno.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!