I RAČAN, SANADER I KOSOR

Svi premijeri do sada su rekonstruirali vlade, Milanović ne želi

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović ne planira rekonstruirati svoju Vladu. U SDP-u su prilično rezolutni: od rekonstrukcije Vlade na traženje Karamarka neće biti ništa. Milanović je do sada obavio nekoliko 'letećih' izmjena. Iz Banskih dvora, dok su njegovi prethodnici u drugom dijelu mandata u pravilu pristupali rekonstrukciji svojih timova

Iz Milanovićeve Vlade do sada su otišli Zlatko Komadina i to zbog bolesti, Radimir Čačić zbog odlaska u zatvor, Mirela Holy dala je sama ostavku zbog spornog maila i Neven Mimica koji je postao europski povjerenik za potrošače.

No, riječ je o promjenama koje su u pravilu bile uvjetovane vanjskim okolnostima – sudskim presudama, aferama, zdravstvenim biltenima ili odlasku u Bruxelles na novu dužnost – a ne ciljanim planom za redizajn Vlade, piše Slobodna Dalmacija.


Po tome bi Milanović mogao postati prvi premijer u posljednjih trinaest godina koji na koncu neće napraviti rekonstrukciju vlastite Vlade.

I Ivica Račan, i Ivo Sanader i Jadranka Kosor su u pravilu u drugoj ili trećoj godini mandata pristupali opsežnijim kadrovskim promjenama u svojim vladama. U ljeto 2002. godine Dražen Budiša je otišao iz vladajuće koalicije što je SDP-ov je premijer Ivica Račan iskoristio za osvježenje svojeg kabineta, u kojemu su mjesto dobili nestranački stručnjaci poput Ljube Jurčića i Gvozdena Flege.

U listopadu 2008. nakon ubojstva Ivane Hodak Ivo Snader smijenio je ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića i ministricu pravosuđa Anu Lovrin, a na njihova mjesta doveo nestranačke Tomislava Karamarka i Ivana Šimonovića.

U prosincu 2012. tadašnja premijerka Jadranka Kosor ministre Ivana Šukera, Božu Biškupića, Marinu Matulović-Dropulić i Branka Vukelića zamijenila je novim, dijelom nestranačkim imenima: Martinom Dalić, Davorom Božinovićem, Jasenom Mesićem i Brankom Bačićem, dok je potpredsjednik Vlade postao Domagoj Milošević.