KOSOR O REBALANSU

'Svi o njemu pričaju a nitko ga nije vidio'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.08.2010 22:10
  • Objavljeno 20.08.2010 u 18:43
JADRANKA KOSOR

JADRANKA KOSOR

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u petak da i dalje traju konzultacije o rebalansu proračuna s koalicijskim i socijalnim partnerima, te ponovila kako o rebalansu 'svi pričaju' prije no što je Vlada izašla s bilo kakvim prijedlogom

'Rebalans nije zakasnio, bit će na vrijeme i predstavit ćemo ga javnosti, a naravno da traju konzultacije, to je nešto najnormalnije, i s koalicijskim partnerima i sa socijalnim partnerima', kazala je Kosor novinarima nakon sastanaka sa svojim savjetnicima za gospodarska pitanja, te koalicijskim partnerom HSS-om.


Kosor je pritom najavila da će na sastanak pozvati sve predstavnike sindikalnih središnjica kako bi im prezentirala 'što će predložiti Hrvatskom saboru'. Upitana kako će pomiriti svoje gospodarske savjetnike koji su protiv uvođenja poreza bankama, te čelnika HSS-a Josipa Friščića koji se zalaže za njegovo uvođenje, odgovorila je da nema potrebe miriti 'one koji se nisu svađali'.

'Svatko ima pravo na svoje mišljenje i zato traju konzultacije i ne znam zašto oporba zbog toga ima visoki stupanj nervoze, meni to nije jasno', rekla je.

Naglasila je kako u vladajućoj koaliciji 'nikakvih problema i prijepora nema'. 'Svaki član koalicije naravno da ima pravo iznijeti svoje mišljenje i prijedlog i to upravo sada traje, a zajednički ćemo odlučiti što je najbolje u ovom trenutku', dodala je. Ponovila je da će rebalans biti dobra i važna podloga za izradu proračuna za 2011., te da će drugi kriterij kod izrade rebalansa biti čuvanje najosjetljivijih skupina u hrvatskom društvu.

Premijerka je izrazila nezadovoljstvo što o rebalansu svi pričaju, a da nitko nije vidio Vladin prijedlog. A jednaka je situacija, kazala je, i s prijedlogom da se oporezuje banke.

'Svi pričaju prije nego što smo izašli s bilo kakvim prijedlogom. Svima koji su uznemireni poručujem da nema nikakvog razloga za bilo kakvu uznemirenost, pa ni Zorana Milanovića koji neprekidno sa svojim kolegama govori o rebalansu proračuna koji nije vidio. A i o čuvenom porezu na banke se počelo govoriti, a da ja kao predsjednica Vlade, a ni članovi vlade, nismo nikada progovorili u smislu bilo kakvog prijedloga', rekla je Kosor zamolivši za 'još nekoliko dana rada'.
'Nitko nikada nije iz vlade najavio datum rebalansa proračuna. Rekli smo da će rebalansa biti, ali kada - nitko o tome nije progovorio ni riječi i molim da se to uzme u obzir', poručila je.

Stil SDP-a koji, kako je rekla, na sve četiri strane svijeta šalje poruke o nečemu što se nije dogodilo i analize nečega što još uvijek ne postoji, premijerka Kosor ne smatra dobrim.

Premijerka smatra da Hrvatskoj nije potrebna pomoć MMF-a. 'Mi ćemo ovaj posao napraviti sami, sigurni smo da imamo snage, znanja i mogućnosti. To nam pokazuju i dokazuju i relevantne institucije iz zemlje i svijeta, da smo sposobni odraditi ovaj posao, bez obzira što oporba mislila o tome i bez obzira što svaki dan ponavljaju da trebamo otići', ustvrdila je Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi