ORUŽJE IZ BIH

Švercali 6.000 kalašnjikova pa ih uhvatili Amerikanci

09.01.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Američko pravosuđe objavilo je kako su vlasti SAD spriječile pokušaj krijumčarenja najmanje šest tisuća kalašnjikova iz Bosne i Hercegovine za Somaliju, prenio je u srijedu sarajevski 'Dnevni avaz'

Prema dostupnim informacijama o važnim tajnim operacijama u sprečavanju ilegalne trgovine koje je provelo američko Ministarsvo pravosuđa, državljanin Izraela Chanoch Miller i Amerikanac Joseph O'Toole zbog planiranja ilegalne preprodaje oružja podrijetlom iz BiH zbog toga su osuđeni pred sudom na Floridi na godinu i pol odnosno godinu dana zatvora nakon što su priznali krivnju.

Njihov je plan bio da oružje najprije prebace iz BiH u SAD a potom Panamu pa u Somaliju. Letovi iz BiH trebali su se odvijati iz zračne luke u Tuzli a oružje bi se prevozilo iznajmljenim ruskim zrakoplovom. Za cijeli posao trebao im je posrednik no za to su angažirali osobu za koju se ispostavilo kako je zapravo bila agent američke vlade a za posredničke usluge čak su mu platiti 116 tisuća dolara.

Kao dokazni materijal na suđenju poslužile su poruke elektroničke pošte koje u razmjenjivali O'Toole i agent čiji identitet nije objavljen i u kojima su navođene potankosti oko planiranih isporuka oružja.

O'Toole (79) umirovljeni je pilot američkog vojnog zrakoplovstva a već je ranije bo umiješan u pokušaje ilegalne tvrgovine oružjem. Prije 30 godina protiv njega je bila podignuta optužnica u slučaju ilegalnog naoružavanja tadašnje gerile u Nikaragvi koja se borila protiv sandinističkih vlasti no oslobođen je usljed nedostatka dokaza.

Bosanskohercegovačke vlasti nisu komentirale informacije o planiranom švercu oružja iz te zemlje koje je objavilo američko Ministarstvo pravosuđa.