LETJELI KROVOVI, OŠTEĆEN KAMPUS...

Sveopći kaos u Rijeci: Velike štete od bure

  • +18

Razorni učinci Teodora.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Zima je u Rijeku i okolicu došla naglo, ali nikako ne iznenadno. Jučerašnje najave orkanske bure - obistinile su se. Tijekom prijepodneva izmjereni su najjači udari bure: na Kozali od 112, na Trsatu 170, a na Krčkom mostu brzina vjetra iznosila je 220 kilometara na sat

Problemi su počeli u noći s nedjelje na ponedjeljak, kada je dio kućanstava ostao i bez električne energije, a najviše je problema bilo tijekom jutarnjih sati, kada su se na ulice i automobile rušila stabla, letjeli dijelovi krovova i fasada, a promet je bio u kolapsu. Stradali su mnogi dječji vrtići, šteta je prijavljena i na bazenu na Kantridi. Oštećene su i sve zgrade Kampusa na Trsatu gdje se u ponedjeljak otkazana sva predavanja. Stradale su fasade na zgradama Filozofskog i Građevinskog fakulteta te na zgradi sveučilišnih Odjela, razbijen je i prozor knjižnice. U Kampusu je organizirana 24-satna služba i sve su tehničke ekipe na terenu. Ako se bura smiri, u utorak će predavanja biti nastavljena budući da su sva oštećenja samo vanjska.

Bura nosila vatrogasca

Centar za hitnu medicinu u Rijeci zaprimio je tijekom dana više teže ozlijeđenih osoba, od toga su dvije u stanju životne ugroženosti, a u Opatiji je stradalo troje osnovnoškolaca kada je na njih pala odlomljena grana.

Riječki KBC otkazao je sve pacijente koji su za danas imali naručene preglede, obavljali su se samo hitni slučajevi, a u osnovnim i srednjim školama te na sveučilišnom kampusu nije bilo popodnevne nastave, kao ni pogreba na gradskim grobljima. Na pitanje hoće li proglasiti elementarnu nepogodu župan primorsko-goranski Zlatko Komadina kazao je:

'Hoću, bude li traženo od jedinica lokalne samouprave. Moramo vidjeti. Elementarna nepogoda ima pravila kako se proglašava. Postotak štete u određenom gradu ili općini mora biti veći od 20 posto izvornih prihoda njihovog proračuna. Osobno mislim da to neće biti toliko.'

Dakle, još uvijek je rano za odluku.

Smirivanje vremena očekuje se sutra poslijepodne, kako nam je rekla dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda Dunja Mazzocco Drvar.

'Sve do ponoći valja računati na jaku i olujnu buru, koja će imati mjestimice orkanske udare, a tek sutra će se ona ozbiljnije smirivati. Sutra krajem dana već se može očekivati potpuno smirivanje situacije.'

Na Kvarneru bi tako sutra trebalo biti sunčano, u Gorskom kotaru, gdje je pao prvi ovosezonski snijeg, bit će još oborina, a temperature zraka bit će slične današnjima.