NIJE DOSTOJAN MANDATA

Švedski zastupnik podnio ostavku zbog rasizma

29.11.2012 u 17:36

Bionic
Reading

Švedski zastupnik krajnje desnice podnio je u četvrtak ostavku zbog rasističkih primjedbi, jedva dva tjedna nakon sličnog skandala bez posljedica na popularnost stranke.

Protiv zastupnika Larsa Isovaare (53) podnijeta je tužba zbog rasističkih uvreda u srijedu.

Prema ispitivanju objavljenom 22. studenoga, stranka Demokrati Švedske dobila bi 12,3 posto glasova, što je povećanje od 6,6 poena u odnosu na parlamentarne izbore u rujnu 2010. Time postaju treća stranka Švedske.

U noći s utorka na srijedu, Isovaara je pripit i u pratnji dvojice policajaca koji su došli istražiti krađu njegova ruksaka, pljunuo i oponašao groktanje svinje pred zaštitarom koji mu je otvorio vrata parlamenta a kojemu je predbacio strano podrijetlo.

'Ne želim imati posla s ljudima kao što si ti', rekao mu je, prema navodima policajaca koji su podnijeli tužbu.

Isovaara je u četvrtak ocijenio da nije dostojan svojeg mandata. 'Svjestan sam da me moje ponašanje dovodi u nemogućnost zastupanja stranke. Preuzimam odgovornost i zatražio sam da me se razriješi parlamentarne dužnosti', objasnio je u priopćenju.

Polovicom studenog glasnogovornik stranke za ekonomske poslove smijenjen je s dužnosti nakon što je otkrivena video snimka koja ga prikazuje kako izgovara rasističke uvrede. Zadržao je parlamentarni mandat.

Službena politika Demokrata Švedske je 'nulta tolerancija' na rasističke primjedbe svojih članova.