vlada s kršćanskim demokratima

Švedski čelnik desnog centra zatražit će mandat za sastavljanje vlade

12.11.2018 u 12:48

Bionic
Reading

Čelnik švedskog desnog centra zatražit će od parlamenta mandat za sastavljanje manjinske dvostranačke vlade, rekao je on u ponedjeljak ali je priznao da su izgledi za uspjeh vrlo mali

Kako se čini, čelnik Umjerene stranke desnog centra Ulf Kristersson gotovo sigurno neće dobiti zeleno svjetlo u parlamentu da sastavi vladu s Kršćanskim demokratima budući da se druge dvije članice njegovog Saveza, u kojemu su četiri stranke, protive bilo kakvom dogovoru za koji bi trebala potpora krajnje desnih Švedskih demokrata.

'Odlučio sam ići s tim usprkos očitom riziku da to neće biti prihvaćeno u parlamentu', rekao je Kristersson na tiskovnoj konferenciji.

Parlament bi trebao glasovati o njegovom prijedlogu u srijedu, dva mjeseca nakon izbora na kojima niti jedna strana nije odnijela prevagu.

Nakon izbora održanih 9. rujna, lijevi i desni blok ostali su izjednačeni te su Švedski demokrati bili ključni za formiranje većine. Oba su bloka odbacila mogućnost koalicije s protumigrantskim Švedskim demokratima.