covid-19

Švedska vlada traži od parlamenta veće ovlasti protiv pandemije

09.12.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Švedska vlada predložila je u srijedu novi privremeni zakon o jačanju svojih ovlasti u bori protiv pandemije koronavirusa, koji bi joj omogućio uvođenje oštrijih mjera poput zatvaranja teretana i trgovačkih centara

Prijedlog, o kojem će prije parlamenta raspravljati sve zainteresirane strane, stupio bi na snagu 15. ožujka iduće godine i bio bi na snazi godinu dana, objavila je vladajuća koalicija.

Od ljeta i rane jeseni, drugi val pandemije pogodio je tu skandinavsku zemlju s rekordnim dnevnim brojevima oboljelih, a u posljednja dva mejseca skočio je i broj hospitaliziranih i umrlih.

Zakon bi vladi dao veće ovlasti u određivanju specifičnih mjera, kao što su ograničenje okupljanja i radnog vremena trgovina, ali i oštrijih mjera zatvaranja.

"Potpuno zatvaranje je naravno krajnja mjera. Tu odluku bi morao donijeti parlament", rekla je ministrica socijalne skrbi Lena Hallengren na konferenciji za novinare.

Švedska je primijenila blagu strategiju protiv širenja covida-19, izbjegavajući zatvaranje kojem su pribjegle brojne europske zemlje.

Prethodni privremeni zakon istekao je u ljeto kada je stopa infekcije pala.

Zakon je davao vladi tek ograničene ovlasti za uvođenje oštrih mjera poput zatvaranja gospodarstva i pandemijska strategija uglavnom se oslanjala na preporuke građanima da se drže fizičkog razmaka.