predaju zahtjev

Švedska šalje diplomate u Tursku; pokušat će prevladati prigovore zbog članstva u NATO-u

16.05.2022 u 10:44

Bionic
Reading

Švedska će poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali prevladati prigovore Ankare na njezin plan pridruživanja NATO-u, rekao je u ponedjeljak ministar obrane Peter Hultqvist, a očekuje se da bi kasnije istoga dana trebala biti donesena službena odluka o predaji zahtjeva za članstvo u NATO-u

Vladajući socijaldemokrati odustali su u nedjelju od 73-godišnjeg protivljenja ulasku u NATO.

Izrazili su želju za brzim pristupanjem NATO-u napuštajući višedesetljetnu politiku neutralnosti nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

Međutim, Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tayyip Erdogan je poručio da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

"Poslat ćemo skupinu diplomata na razgovore s Turskom kako bismo vidjeli na koji način se to može riješiti i o čemu se zapravo radi", rekao je ministar obrane Peter Hultqvist za javni servis SVT.

Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uvelike ojačale NATO u Baltičkom moru, prenosi Reuters.

"Uvjeren sam da ćemo moći riješiti zabrinutost koju je Turska izrazila na način koji ne odgađa članstvo", rekao je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Švedski parlament raspravljat će o članstvu u NATO-u u ponedjeljak, a odluka bi trebala biti samo formalnost jer velika većina zastupnika podržava članstvo u NATO-u.

Vlada će donijeti službenu odluku o podnošenju zahtjeva kasnije tijekom dana, rekao je Hultqvist.