SURADNJA S HAŠKIM SUDOM

Švedska pozvala EU i SAD da izvrše pritisak na RH

30.09.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa u utorak je održano svjedočenje o izazovima u regiji zapadnog Balkana, na kojem su visoki diplomati SAD-a i Švedske, koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, izrazili priznanje Hrvatskoj za napredak u reformama, te ukazali na probleme u pravosuđu i suradnji s Haškim sudom (ICTY)

Helsinška komisija u SAD-u djeluje kao zajednički odbor dvaju domova Kongresa. Stanje u Hrvatskoj, te njezino približavanja Europskoj uniji, bilo je jedna od tema svjedočenja ‘Zapadni Balkan: politički odgovori na današnje izazove’, koje se u najvećoj mjeri bavilo aktualnom krizom u BiH.

‘Hrvatska nastavlja pokazivati impresivni napredak u reformama i ostaje primjer u regiji kao pozitivna snaga euroatlantskih integracija’, istakao je Stuart Jones, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice za Europu i Euroaziju, u pisanoj izjavi i izlaganju pred komisijom.

Ističući da je Hrvatska u travnju postala članica NATO-a, Jones je kazao kako je sada na putu da uđe u EU, te pozdravio nedavni sporazum Hrvatske i Slovenije, koji omogućuje nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU.
Pozdravio je činjenicu da Hrvatska nastavlja s modernizacijom oružanih snaga unatoč ozbiljne proračunske krize.

Unatoč brzom napretku i snažnoj predanosti reformama, Hrvatska još ima dosta toga za učiniti na nekim područjima, kazao je američki diplomat, pozivajući na ubrzanje reforme pravosuđa, te rješavanje preostalih pitanja vezanih uz izbjeglice i ratne zločine.

‘Radimo zajedno s hrvatskom vladom na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala’, rekao je Jones.

Politički direktor švedskog ministarstva vanjskih poslova Bjorn Lyrvall, je rekao da je Hrvatska najnapredniji partner EU-a u regiji, koji može poslužiti drugima kao pozitivan primjer.

‘Pregovori s EU mogu biti završeni sredinom iduće godine, što bi omogućilo Hrvatskoj da postane članica Unije 2011., odnosno 2012. godine’, ocijenio je Lyrvall, ističući kako je ključni element za ulazak Hrvatske u EU puna suradnja s Haškim sudom (ICTY).

‘S obzirom da nema pozitivnog razvoja glede suradnje, relevantno pregovaračko poglavlje o demokraciji i ljudskim pravima ostaje blokirano. Hrvatska mora pokazati da čini sve što može kako bi ispunila zahtjeve glavnog tužitelja ICTY-a’, naglasio je Lyrvall.

Švedski je diplomat, u svom istupu pred Helsinškom komisijom SAD-a, preporučio da EU i SAD izvrše pritisak na Hrvatsku kako bi ispunila svoje obveze prema ICTY-u.

Na svjedočenju je kao najveći izazov u regiji zapadnog Balkana izdvojena politička krizu u BiH, uz isticanje da sve zemlje u regiji ostvaruju manji ili veći napredak, uključujući i Kosovo, a samo BiH stagnira.

U istupima Jonesa i Lyrvalla, te pitanjima supredsjedatelja komisije senatora Bena Cardina i kongresnika Alcee Hastingsa, ocijenjeno je su ustavne reforme preduvjet za bilo kakav napredak u BiH.

Također je ukazano na izrazito negativne posljedice nacionalističke retorike u BiH, pri čemu je poimence spomenut samo čelnik srpskog entiteta Milorad Dodik.