blokada ulaza

Švedska policija odvukla Gretu Thunberg s ulaza u parlament

12.03.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Švedska policija u utorak je fizički udaljila Gretu Thunberg i druge klimatske aktiviste koji su drugi dan zaredom blokirali ulaz u parlament

Dvojica policajaca podigla su Thunberg i odvukla je 20 metara dalje od vrata koja je priječila, gdje su je spustili na tlo. Thunberg i deseci drugih aktivista za zaštitu okoliša počeli su u ponedjeljak blokirati glavne ulaze u švedski parlament u prosvjedu protiv učinaka klimatskih promjena i “političkog nedjelovanja“.

Aktivisti su se razišli u ponedjeljak poslijepodne, no vratili su se prosvjedovati u utorak ujutro. Thunberg (21) je postala zaštitno lice mladih klimatskih aktivista dok su njeni prosvjedi jednom tjedno počevši od 2018. ispred švedskog parlamenta brzo prerasli u globalni pokret mladih s velikim skupovima na više kontinenata.

Greta Thunberg ispred švedskog parlamenta Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Prošle godine Thunberg je bila privedena ili udaljena s prosvjeda u raznim zemljama, uključujući Švedsku, Norvešku i Njemačku. Britanski ju je sud prošlog mjeseca oslobodio optužbi za prekršaj protiv javnog reda i mira. Sudac je presudio da policija nije imala ovlasti uhititi je, kao ni druge prosvjednike u Londonu prošle godine.