pokrenule žrtve

Švedska izglasala novi zakon: Sve osim eksplicitnog pristanka na seks je silovanje

02.07.2018 u 22:11

Bionic
Reading

U Švedskoj je u ponedjeljak stupio na snagu zakon koji omogućava da se spolni odnos bez prethodnog izričitog pristanka partnera smatra - silovanjem, što podrazumijeva kazneno gonjenje

Kako pišu agencije, Švedska se ovim zakonom pridružila još nekim europskim zemljama, nakon što je godinama na snazi bio zakon prema kojem je u toj skandinavskoj državi osoba mogla biti kazneno prijavljena za silovanje samo ukoliko je za taj čin postojao dokaz ili prijetnja nasiljem.

Prema novom zakonu, seksualna aktivnost kojoj nije prethodila jasno izgovorena suglasnost ili neka druga jasna demonstracija suglasnosti partnera mogla bi se smatrati silovanjem.

Novi zakon ne podrazumijeva pasivnost kao znak dragovoljnog sudjelovanja u spolnom odnosu.

Izglasavanje zakona predložila je prošle godine vlada premijera Stefana Löfvena i to nakon što je pokrenuta kampanja #MeToo, koja je diljem svijeta razotkrila slučajeve neprimjerenog seksualnog ponašanja.

Tijekom kampanje više od 10.000 Šveđanki, među kojima su bile i poznate glumice, glazbenice, ali i novinarke, liječnice i građevinarke, progovorilo je o svojim traumatičnim iskustvima gotovo istovremeno nakon što je u Hollywoodu izbio skandal s Harveyjem Weinsteinom, moćnim filmskim producentom koji je optužen za silovanje i kaznene seksualne delikte.

  • +3
Harvey Weinstein Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Valja podsjetiti kako je u studenom prošle godine dnevnik Dagens Nyheter objavio izjave 18 žena koje su svjedočile o seksualnom i fizičkom zlostavljanju koje je počinio Jean-Claude Arnault, suprug članice Švedske akademije, pjesnikinje Katarine Frostenson. On optužbe negira, a državni odvjetnici su započeli istragu protiv njega.

>>> Seksualni skandal trese Švedsku akademiju: Ukinuli Nobela za književnost!

Frostenson je uz to prekršila pravila o sukobu interesa jer nije objavila da je suvlasnica kulturne institucije koju je sufinancirala Akademija. Nakon što zbog svega navedenog nije isključena iz Akademijina odbora nekoliko je članova u znak prosvjeda podnijelo ostavke.

Sredinom travnja povukla se i čelnica Akademije Sara Danius, 56-godišnja povjesničarka književnosti i prva žena koja je bila na toj poziciji. Trenutno od ukupno 18 članova njih osam nije aktivno.

Švedska akademija objavila je da će zbog ovoga skandala dobitnika nagrade za 2018. objaviti 2019., s laureatom za tu godinu. Odluka je uslijedila zbog manjka povjerenja javnosti u instituciju, pojasnili su iz Akademije.