don Tom Uzhunalil

Svećenik koji je 557 dana proveo u zatočeništvu Islamske države gostovao u Splitu

19.10.2019 u 23:37

Bionic
Reading

Svećenik, salezijanac iz Indije don Tom Uzhunalil, kojeg su 2016. oteli ISIL-ovci u Jemenu, u subotu je navečer u splitskoj župi Pomoćnice kršćana vjernicima svjedočio o svom zatočeništvu.

Njegova otmica, te ubojstvo četiriju misionarki ljubavi i još dvanaest osoba pobudila je veliko zanimanje svjetske javnosti. U zatočeništvu je proveo 557 dana o čemu je napisao knjigu "Čudom živ" koja je prevedena i na hrvatski jezik.

Tom Uzhunnalil boravi u Hrvatskoj i BiH od 15. do 22. listopada kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu ISIL-ovaca.

Otet je u ožujku 2016. u jemenskom gradu Adenu, gdje je služio kao misionar u staračkom domu sestara misionarki ljubavi. Teroristi su pritom ubili ukupno 16 ljudi, od kojih su četiri redovnice ubijene pred Tomovim očima, a njega su odlučili zadržati na životu.

"Bio je 4. ožujka 2016. godine. U kući smo bili pet časnih sestara i ja. Izašao sam iz kapelice u kojoj sam molio i dok sam odlazio prema izlaznim vratima začuo sam dva pucnja iz pištolja. Ugledao sam tri naoružana muškarca koji su pred mojim očima ubijali časne, a potom su me ubacili u prtljažnik i negdje odveli. Nakon kraće vožnje stavili su mi povez preko očiju pa su me prebacili u drugo vozilo", ispričao don Tom.

Preko očiju je stalno imao povez, a ruke i noge bile su mu vezane. Tijekom godine i pol zatočeništva šest puta su mu mijenjali lokaciju. Iako nije bio zatvoren u samici ili zatvoru nije znao što se događa u vanjskom svijetu.

"Zahvaljujući vašim molitvama nisam bio mučen, imam sve zube i nisu me tukli. Gospodin mi je pomogao tako da nisam imao noćne more, niti sam pokleknuo duhom", rekao je svećenik, dodavši da je svakodnevno molio za ubijene sestre, meditirao nad križnim putem i slavio misu. Molio je i za svoje otmičare prema kojima, kaže, ne osjeća nikakvu mržnju.

Svjetski mediji bili su prepuni nagađanja o njegovoj sudbini sve do rujna 2017. kad je oslobođen zahvaljujući naporima Vatikana, omanske vlade i vlasti Jemena.

U posjet ga je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka osim Splita posjetit će Zagreb, Žepče i Međugorje.

Njegova knjiga "Čudom živ", u izdanju nakladničke kuće Salesiana uskoro će biti predstavljena u Zagrebu.