novčana pomoć

Svećenici u Sloveniji od države dobili korona dodatak kao i samozaposleni i poljoprivrednici

03.04.2020 u 16:35

Bionic
Reading

Katolička crkva u Sloveniji zadovoljna je "megazakonom" kojim su vlada i parlament omogućili da i vjerski službenici dobiju krizni dodatak u doba koronavirusa, izjavio je u petak za katolički Radio ognjišče Andrej Meglič, pravnik ljubljanske nadbiskupije

U četvrtak potvrđen zakonski paket za ublažavanje ekonomskih posljedica koronakrize u iznosu 3 milijarde eura, određuje da će i svećenici i redovnici od 13. ožujka, kad je proglašena epidemija, pa do kraja svibnja, primati državni dodatak jer su u pravima izjednačeni sa samozaposlenima, samostalnim djelatnicima u kulturi i poljoprivrednicima.

Za sve te kategorije zakon predviđa da za mjesec ožujak prime pomoć od 350 eura, a 700 eura za travanj i svibanj.

Meglič je zahvalio svjetovnim vlastima na takvom rješenju.

Podsjetio je da odlukom crkvenih vlasti od početka epidemije više nema otvorenih misa za vjernike niti crkvenih svetkovina i okupljanja pa crkva ne može računati na uobičajene milodare i doprinose vjernika napose u vrijeme Uskrsa, kada su oni obično najveći.

Izrazio je nadu da će se država sjetiti crkve i pri izradi sljedećeg najavljenog paketa zakona za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, kad se bude odlučivalo o odgodi financijskih obveza nekih poduzeća i ustanova. To će biti napose važno jer su se mnoge župe zadužile zbog uobičajenih poslova na zaštiti kulturne baštine za koju skrbi crkva, poput obnove krovišta crkava, sanacije kapela ili  crkvenih orgulja, te gradnje pastrolalnih centara u vrijeme kad se ova iznenadna kriza nije mogla  ni naslutiti.