U RIJEČKOM HNK

Svečano otvorena Rijeka Europska prijestolnica kulture, visoki uzvanici mogli su čuti poseban prepjev Zajčeve 'U boj, u boj'

01.02.2020 u 18:38

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u 17 sati svečano je otvorena Europska prijestolnica kulture, uz sudjelovanje visokih uzvanika iz Europe i Hrvatske – predstavnika EU komisije, ministara kulture Europskih zemalja, predstavnika prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanika i diplomatskog zbora. Gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica uručila je plaketu EPK i plaketu Meline Mercouri koju Europska unija dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa

'Rijeka danas kreće u jednu od svojih najvećih priča. Rijeka danas prihvaća jedan od svojih najvećih izazova. Pripremite se, uplovljavamo... Putovanje je velika pustolovina, a destinacija je: Luka različitosti. Mjesto putovanja nije izabrano slučajno. Rijeka već ima svoju priču: povijest koja ju je izgradila i mijenjala, identitet koji je toliko raznolik da je ponekad neuhvatljiv, mentalitet kojim uvijek tražimo bolje i više, stavove koji ne dopuštaju da drugačiji budu manje vrijedni. Sve to okupili smo u našem programu koji nudimo za putovanja i doživljaje u 366 dana koji su pred nama. Luka različitosti bit će intrigantno sjecište projekata, ideja, umjetnika i kreativaca, a teme koje ih povezuju, i teme koje nas povezuju bit će Voda, Rad i Migracije', rekao je u u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Rijeke Vojko Obernsel te dodao da će godinu dana biti premalo da naprave sve što žele pokazati Europi i svijetu.

Obersnel: Otkrijte jedan neobičan i drugačiji grad

'Mnogo je posla već iza nas. Ovu smo titulu osvojili u konkurenciji čak 9 hrvatskih gradova. Za ovu smo se titulu, zajedno s irskim Galwayem, izborili pred stručnim Panelom Europske komisije, kojem i ovim putem zahvaljujem na povjerenju. U stvaranje programa Luke različitosti utkane su tisuće i tisuće ljudi koji žele i znaju pokazati kreativnost, energiju, provokaciju, umjetnost, entuzijazam i ponos. Svakome od njih jedna velika, velika hvala. Jednako tako hvala svima koji su nas na tom putu podržali, posebice hrvatskoj Vladi i Ministarstvu kulture. Jer ovo je ne samo riječki, već i najveći projekt hrvatske kulture; projekt kojim Rijeka i Hrvatska postaju puls europske kulturne priče. I to u trenutku kada Hrvatska, kao najmlađa članica europske obitelji, predsjeda Vijećem Europske unije, svjesna svojih vrijednosti i sigurna na svojem europskom putu', rekao je Obersnel i pozvao sve da budu dio Luke različitosti i da otkriju jedan neobičan i drugačiji grad.

Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić rekla je da danas otvaraju godinu u kojoj Rijeka postaje jedan od najzanimljivijih gradova Europe.

Višnić: Dobar program je ples na žici, jedan od najopasnijih

'Opravdanje za ovu malu neskromnost daje nam bogat i raznolik program. Svi vi koji ste se bavili sličnim poslom, znate koliko su istinite riječi velikanice hrvatskog teatra, Mani Gotovac: 'Teško je i nemilo ozbiljno ostvariti dobar program. To je ples po žici, jedan od najopasnijih.' Taj naš 'ples po žici', naš program, gradili smo ozbiljno i odgovorno. Nadamo se da ćete u njemu prepoznati vrijednosti kojima smo se vodili. Trudili smo se biti hrabri, pobjeđivati strah i odolijevati zovu komforne linije manjeg otpora. Umjesto da idemo poznatim, utabanim stazama, gotovim rješenjima i klišejima, tragali smo za neobičnostima. Umjesto da se vodimo za onim što je već potvrđeno i nedvojbeno, konvencionalno, odlučili smo se za progresivan pristup. Tako smo, uvažavajući tradiciju, insistirali na njenom suvremenom tumačenju i stvaranju onoga što će u budućnosti biti prepoznato kao nova tradicija. Svjesni da nastupamo na europskoj, pa i globalnoj pozornici, težili smo biti ambiciozni i relevantni ne samo za ljude našega kraja, već i za svijet mimo granica prostora u kojem se osjećamo sasvim sigurno, gdje smo doma', rekla je Višnić.

  • +20
Svečano otvaranje Rijeke Europske prijestolnice kulture Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Pozdravni govor održao je i Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

'Regija smo jedinstvenog spoja mora, gorja i otoka, raznolikih priča i snažnih emocija. A uz sve to otvorena smo i tolerantna multikulturalna sredina, prostor na kojem žive brojne nacionalnosti uz međusobno poštovanje i uvažavanje. Upravo ta različitost naša je posebnost koja nas obogaćuje, izdiže iznad ograničenog geografskog prostora i spaja u europski kulturni i civilizacijski krug, kojem ovaj kraj oduvijek pripada', poručio je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da se Rijeka kao EPK 2020 poklapa s predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije.

'Ovo je prvi put da se te dvije važne uloge na europskoj razini preklapaju i to predstavlja jedinstvenu priliku da europskoj publici pokažemo našu bogatu suvremenu umjetnost, ali i predstavimo vrijednu hrvatsku kulturnu baštinu', rekla je ministrica Obuljen Koržinek koja je na svečanost došla kao izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Uz nju, u riječkom HNK bili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predstavnici Europske komisije, ministri kulture europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor i brojni drugi.

Šuica: Hrvatska je dio zajedničkog europskog kulturnog prostora

Video porukom uzvanicima se obratila i povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, a potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica uručila je gradonačelniku Rijeke plaketu Europske prijestolnice kulture i plaketu Meline Mercouri koju Europska unija dodjeljuje za iznimno kvalitetnu pripremu programa.

'Svojim programom koji će se odvijati tijekom cijele ove godine, Rijeka savršeno utjelovljuje potrebu za korištenjem kreativnih resursa koje imamo, fascinantnih kultura, čudesnog nasljeđa i umjetnosti kako bismo osvijestili njihovu vrijednost, ponovno povezali naše zajednice i planirali zajedničku budućnost', rekla je Gabriel.

'U 35 godina postojanja, naziv Europske prijestolnice kulture dodijeljen je u više od 60 različitih gradova širom Europe. I gotovo svaki od njih danas je svjedok pozitivnog utjecaja kojeg ovaj naslov nosi. Od poticaja gradskoj ekonomiji do osjećaja pripadnosti zajedničkom europskom kulturnom području. Od obnove urbanih središta, poticanja kreativnosti i novih ideja do međunarodnog priznanja', rekla je Dubravka Šuica.

Rijeka je, dodala je, prvi hrvatski grad koji ima titulu Europske prijestolnice kulture, a to je sigurno razlog za proslaviti.

'Europa i Europska unija ne tiču se samo trgovine, regulacija i donošenja političkih odluka. Europska unija su kultura i vrijednosti, ono što mi kao Europljani jesmo i što želimo biti. Iznimno me veseli što Hrvatska, samo sedam godina nakon ulaska u EU 2013., ima Europsku prijestolnicu kulture u Rijeci. Bogatom kulturnom povijesti ali i ambicioznim programom za godinu, grad Rijeka pokazuje da Hrvatska nije samo članica EU, već je prisutna i u našem zajedničkom europskom kulturnom prostoru', poručila je Šuica.

Alternativna riječka verzija finala opere 'Nikola Šubić Zrinjski'

U glazbeno-scenskom dijelu programa nastupili su riječki Putokazi, Mr.Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra te glazbenici okupljeni u riječki super bend Ri-Val.

Posebno zanimljiva je bila izvedba Zbora riječke Opere i Riječkog simfonijskog orkresta, koji su pod dirigiranjem Zorana Juranića, a u izvedbi Kristine Kolar (sopran), Domagoja Dorotića (tenor) i Roberta Kolara (bariton) izveli poseban prepjev finala opere Nikola Šubić Zrinjski' Ivana pl. Zajca 'U boj, u boj!'. 'Za mir, za mir! Mač u toke, braćo, jer prava braća sad mi smo svi'!, glasi početak ove alternativne riječke verzije pripremljene posebno za ovu prigodu.

'Rijeka je već i ovime naznačila smjer kojim će ići u godini u kojoj se kulturom obraća Europi i svijetu. Hrabrost, neobičnost i poruke uključivosti vodile su publiku kroz program svečanosti u HNK. Te poruke Rijeka nosi i u 2020.', kažu iz Rijeke 2020.

Iz Galwaya, druge ovogodišnje Europske prijestolnice kulture, stigle su pjesnikinja Moya Cannon (recitirala je poemu Song of Imbolc) i harfistica Kathleen Loughnane (pratnja na irskoj harfi). Poema Song of Imbolc posebno je osmišljena za proljetni dio programa Galway 2020, a u Rijeci se uživo izvela po prvi put.