U OPASNOSTI NESTALA DJECA

Sve više seksualno zlostavljane djece u Hrvatskoj

18.11.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Policijski podaci govore da je godišnje u Hrvatskoj seksualno zlostavljano 30-ak djece, a pretpostavlja se da je taj broj tri do pet puta veći, rečeno je danas na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece koji se obilježava 19. studenog.

Ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, zaslužan i za projekt izrade web stranica www.nestaladjeca.hr koja je danas puštena u rad, kazao je kako upravo statistika prema kojoj godišnje 800 djece pobjegne iz institucija, a oko 600 ih pobjegne iz obiteljskih domova, dovodi do potrebe postojanja takve stranice.

'Upravo su ta djeca najviše pod rizikom, ne mogu naći novac te su podložni da se nad njima izvrše kaznena djela', upozorio je Ramljak.

Ustvrdivši kako je i jedno dijete previše kada je žrtva zlostavljanja, naglasio je da je cilj današnje konferencije potaknuti organizacije civilnog društva, nadležne institucije i građane da se zajednički udruže i pomognu u kvalitetnijoj borbi protiv zlostavljanja djece. Pozvao je sve da prijave zlostavljanje.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je da bi ulaskom Hrvatske u EU statistika vezana uz djecu mogla biti još gora, odnosno da bi se mogli povećati problemi, posebice vezani za migracije djece, odlaske od kuće i na taj način povećala izloženost djece većim rizicima.

Istaknula je da je zlostavljanje djece dio naše svakodnevice te naglasila da treba raditi na prevenciji nasilja.

'Izuzetno je važno odrasle naučiti da ne budu oni ti koji će činiti nasilje prema djeci', rekla je Jelavić, ustvrdivši kako mnogi roditelji još uvijek koriste šamar kao odgojnu metodu.

Ocijenila je da su naši propisi vezani uz zaštitu prava djece jako dobri, ali da ih se ne provodi.

'Kažnjavanje je zabranjeno, ali rašireno', upozorila je.

Smatra da roditelje treba 'a priori' preodgojiti jer trebaju "shvatiti besmislenost tjelesnog kažnjavanja, nasilja i zanemarivanja".

'To je nešto što ruši dostojanstvo djeteta', upozorila je je Jelavić, dodavši da je drugi put teži i zahtjevniji, ali, ocijenila je, vrijedi ga naučiti.

Konferenciju na temu '116 brojevi u funkciji zaštiti djece u RH' organizirale su udruge Hrabri telefon, Podrška žrtvama i svjedocima i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece nastao je na inicijativu Fundacije svjetskog samita žena (WWSF) iz 2000. u cilju stvaranja kulture prevencije diljem svijeta poticanjem vlada i društvenih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece. Radi skretanja pozornosti na ovaj teški problem, partneri Svjetskog dana organiziraju aktivnosti za povećanje svijesti i edukacije o zlostavljanju djece i nasilja prema djeci, promicanjem poštovanja prava djeteta te stvaranjem prevencije zlostavljanja djece glavnim prioritetom.

Ured pravobraniteljice za djecu u Hrvatskoj 2007. pridružio se toj kampanji tako što organizira susrete s djecom, stručne rasprave, šalje medijske poruke, objavljuje publikacije za djecu i odrasle te zagovara kulture prevencije u društvu.

Kako bi se postigao cilj 'isti broj-ista usluga' širom EU-a, Europska komisija je 15. veljače 2007. donijela Odluku o rezervaciji nacionalnog numeracijskog raspona koji počinje sa '116' za usklađene brojeve usluga od društvenog značaja.