POMOĆ U POTRAZI

Jeste li dobili poruku o nestaloj djevojčici? Policija prvi puta aktivirala NENO alarm

11.02.2024 u 21:52

Bionic
Reading

Prvi put otkako je uveden hrvatska je policija aktivirala NENO alarm - sustav uzbunjivanja za brzo pronalaženje nestale djece. Na sreću, potraga za 14-godišnjom djevojčicom zbog koje je alarm aktiviran završila je uspješno.

Uz pomoć tog alata građani se upozoravaju i putem društvenih mreža, i to oni u krugu od 160 kilometara od mjesta na kojem je dijete posljednji put viđeno. Cilj je doprijeti do što većeg broja ljudi te što prije locirati nestalo dijete, donosi HRT.

'Aktivirat će se iznimno samo kod visokorizičnih ili dugotrajnih nestanaka kod kojih postoji dodatna zabrinutost zbog moguće viktimizacije. U Hrvatskoj se, srećom, većina nestanaka djece odnosi na kratkotrajne bjegove zbog neposluha ili avanturizma. Dakle, NENO alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale djece, djece koja su pobjegla od kuće ili ustanove te situacijama vezanim uz skrbništvo', navodi MUP.

Svim korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 km od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno prikazana je obavijest o nestanku djeteta. U potrazi za nestalom djecom ključno je - vrijeme.

'Kod svih zločina je bitno brzo reagirati, odnosno mjesto događaja nekog kaznenog djela se brzo hladi, a kod nestanka osoba se najbrže hladi, tako da je brzina reagiranja iznimno bitna jer vi tu ostajete na personalnim dokazima, odnosno svjedocima ako je netko nešto vidio i eventualno na tehničkim zapisima ukoliko postoji nekakva video snimka', kaže kriminalist Željko Cvrtila.

U Europskoj uniji godišnje nestane 100 tisuća djece. Prošle godine u Hrvatskoj, policija je tragala za djecom u 2374 slučaja. Najčešće je bila riječ o bijegu iz ustanova ili roditeljskog doma.

'Rekla bih da su danas djeca vrlo izložena, kao i mladi, cijelom nizu rizika i izazova. Ti rizici su možda veći nego ikada prije. Vrlo pohvalno je kako nove tehnološke mogućnosti možemo koristiti na dobro zajednice u vrlo plemenite i vrlo fokusirane ciljeve', kaže Vanja Slijepčević, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Nestalom djetetu prijete različite opasnosti od viktimizacije, napominju iz Ministarstva unutarnjih poslova. Zato je suradnja s građanima nužna kako bi se dijete što prije pronašlo i vratilo u dom.